Vad säger lagen om nudes och dickpicks?

Det är inte alltid lätt att ha koll på vad som faktiskt inte bara är taskigt – utan vad som till och med kan vara olagligt. Här har vi samlat sådant som kan vara bra att ha koll på när det kommer till nakenbilder såsom nudes och dickpicks

Vilka risker finns på nätet?

ECPAT pratar mycket om att föräldrar måste prata med barn om risker på nätet, men vilka är egentligen riskerna? Vad är det mitt barn kan utsättas för på nätet?

“Bra tillfälle att prata med barn”

Just nu går det runt en varning om en utmaning som sägs gå ut på att killar ska ”tafsa på tjejer” på en viss dag. Hur ska föräldrar agera på den här sortens varningar?

Vad är olagligt och inte?

Det är alltid olagligt för en vuxen att utnyttja ett barn, men vad är egentligen okej sex mellan två unga? Och är det lagligt att skicka nudes? Det och andra vanliga frågor ska vi ska vi försöka reda ut här.

Hur funkar grooming?

Hur agerar förövare för att komma i kontakt med barn på nätet? Och hur kan jag prata med mitt barn om saker som grooming, hot och sexuell utpressning?

Därför är mobilförbud en dålig idé

Det är lätt att tänka att förbud är lösningen för att skydda barn från faror på nätet. Här förklarar ECPATs Anna Karin Hildingson Boqvist varför det är en dålig idé.

En gång på nätet, alltid på nätet. Eller?

Stämmer uttrycket ”En gång på nätet, alltid på nätet”? Vår analytiker Thomas Andersson förklarar hur det funkar och hur ECPAT kan hjälpa barn och unga att ta ner kränkande bilder som har spridits. 

Om sharenting – att dela bilder

Många vuxna känner sig osäkra på hur de ska tänka kring bilder och filmer på barn i sociala medier. Här är några råd från oss om hur du kan tänka.

Plattformsguiden

Här har vi samlat guider och instruktioner hur du gör för att ta bort och radera information, foton och videos på olika sociala medier.

Sexualbrott är inte ”sugerdejting”

Det är viktigt att lyfta barn och ungas sexvanor och utsatthet. Men som det görs nu i media är det problematiskt.

Vad är en pedofil?

En fråga som vi ofta får är vad det är för skillnad mellan en pedofil och en förövare. Att använda rätt begrepp gör skillnad, här förklarar vi varför.

Fler nyheter och artiklar

Här hittar du fler artiklar, ECPATs kommentarer på aktuella händelser och annat.