ECPATs föräldramöten – kostnadsfritt och digitalt

Det är inte alltid lätt att vara förälder. Genom ECPATs föräldramöten ger vi vi råd och kunskap om barns vardag och sexuella utsatthet – på och utanför nätet. Självklart får även du som möter barn i din profession, i ditt ideella engagemang eller som annan anhörig delta i mötena.  

Blottare på nätet – en del av barns vardag

Attityder och strategier kring oönskade nakenbilder

Barn och unga berättar för rådgivarna i vår stödlinje om hur vanligt det är att få oönskade nakenbilder – så vanligt att det digitala blottandet har normaliserats och blivit en del av vardagen. Trots att de känner ett starkt obehag tycker många inte att det är tillräckligt allvarligt för att anmäla. Många barn som får oönskade dickpics skuldbelägger sig själva och vågar inte berätta för vuxna av rädsla för att få skäll eller förbjudas att använda sociala medier.

”Många gånger fått bilder på mäns könsorgan utan att visa eller skriva samtycke. Det första man kan få kan vara en bild på en snopp.”

Flicka, 17 år

Nakenbilder med samtycke
Barn och unga skickar ofta nakenbilder till varandra i samtycke. Det finns många anledningar till det. Det handlar om att det är spännande eller ett sätt att skapa och ge förtroende. Det kan även handla om bekräftelse. Många ser det som en självklar del i en kärleksrelation.

Behöver du individuell rådgivning får du gärna kontakta oss på ecpat.se/vuxenstod/ ingen fråga är för liten eller för stor för oss. <3Tidigare föräldramöten

Du kan se tidigare föräldramöten i efterhand här. Du som arbetar inom skolan får gärna använda våra inspelningar som en del i dina egna föräldramöten.

Barns sexuella brottsutsatthet på nätet – du som vuxen är avgörande för barnens trygghet online
7 december 2023

Åldersskillnader, sex och samtycke – vad är okej och inte?
7 november 2023

Yngre barn och sexuell utsatthet – så tar du som förälder snacket.
5 oktober 2023

Några nudes mot en femhundring – om barn som erbjuds pengar för nakenbilder och sex
20 juni 2023

När barn hängs ut på nätet – om exposekonton
7 december 2022

Om barns tillvaro – på och utanför nätet
19 oktober 2022


ECPATs föräldramöten genomförs med stöd från Svenska Postkodlotteriet.