Vad är okej sex?

Okej sex är sex som är frivilligt. Ingen har rätt att göra sexuella saker med någon som inte är med på det. Det gäller överallt och både på och utanför nätet. Okej sex är när den man har sex med tydligt visar att hen vill det.

Det är var och ens rättighet att själv bestämma över sin egen kropp och vad man vill göra eller låta någon annan göra med sin kropp. Det spelar ingen roll om man först sagt ja till något med sedan ändrar sig, det har man rätt till. Det är olagligt att ha sex med någon som inte vill. Det är också olagligt att ha sex med någon som inte är vid medvetande, till exempel någon som är berusad, drogad eller sover.

Att tvinga eller utpressa någon på nätet att göra sexuella saker framför en webbkamera, som att klä av sig, onanera eller visa delar av kroppen är också olagligt.

Allt sexuellt som inte är frivilligt är olagligt. Det kan till exempel vara:

• Att ta på någons kropp på ett sätt som personen inte vill.

• Att prata med någon på ett sexuellt sätt som personen inte vill.

• Att tvinga någon till sex – till exempel samlag, oralsex eller tvinga någon att onanera åt en.

• Att övertala eller hota någon för att få den personen att ta bilder på sig själv eller filma sig själv på ett sexuellt sätt – till exempel att visa sitt kön, bröst eller att onanera.

• Att betala en person för att den personen ska ställa upp på sex, skicka nudes eller göra något annat sexuellt. Betalningen behöver inte vara i form av pengar utan kan vara saker.

Det som inte är frivilligt är inte okej!

Barn som är under 15 år

Den sexuella myndighetsåldern i Sverige är 15 år. Med det menas att det är förbjudet för en person över 15 år att ha sex med någon som är yngre än 15 år. Det gäller även om barnet under 15 år själv vill, eller har tagit initiativ till sexet. Lagen finns till för att skydda barn och unga från sexuella övergrepp.

En 17-åring som har sex med sin partner som är 14 år kan alltså dömas för våldtäkt mot barn – även om 14-åringen ville ha sex. Däremot sker inget brott om två 14-åringar har sex med varandra frivilligt.

Lagen gäller även sånt som händer på nätet. En person över 15 år får inte be någon under 15 år att skicka nakenbilder eller att onanera framför en webbkamera.

Finns det undantag?

Ja, om åldersskillnaden är väldigt liten och det inte handlar om något övergrepp så behöver det inte vara ett brott. Det som avgör är:

• Åldersskillnaden mellan personerna

• Skillnaden i utveckling mellan personerna

• Om sexet varit helt frivilligt

Att skicka och ta emot nudes

Att skicka nakenbilder, nudes, kan vara frivilligt, spännande och meningsfullt, till exempel i en relation. Det berättar barn och unga själva. Men några saker är bra att veta. En sådan sak är att det tyvärr är ganska vanligt att en bild sprids på ett sätt som det inte var tänkt från början. Det händer också att vuxna tar kontakt med barn och unga för att få dem att skicka bilder på sig själva – ibland genom hot, tvång och utpressning.

Vad är okej nudes?

• Bilder som man tagit på sig själv och har i sin egen telefon/platta eller liknande.

• Bilder som man fått av exempelvis en partner – om de har skickats frivilligt och personerna är ungefär lika gamla.

• Bilder som man frivilligt tagit och skickat till exempelvis en partner – om hen vill ha dem och om personerna är ungefär lika gamla.

Vad är olagligt?

• Att tvinga/hota eller utpressa någon till att ta bilder på dig själv.

•  Att locka med pengar eller saker i spel för att någon ska skicka bilder.

• Att sprida andras bilder till, på eller utanför nätet.

• Att skicka bilder till någon som inte den personen vill ha.

• Om det är stor åldersskillnad mellan den som skickar en bild på sig och den som tar emot bilden så kan det vara olagligt för den äldre att ha bilder på den som är yngre.

• Att logga in på annan persons telefon/platta eller liknande och sprida den personens bilder på t.ex. sociala medier.

Vill du lära dig mer?

Här kan du se föreläsningen ”Det är inte bara taskigt – det är olagligt” med ECPATs jurister Isabella Kim och Clara Ludvigsson som även arbetar i Ditt ECPAT, vår stödlinje för barn och unga .

Relaterade artiklar

Vuxna köper sexuella övergrepp på barn på ”sugardejtingsajter”

Ordet sugardejting brukar användas för att beskriva en sexuell relation mellan en äldre person med mer pengar och status i samhället och en yngre som får betalt med pengar eller presenter för att vara i relationen. Eftersom den som betalar förväntar sig sex är sugardejting prostitution. Under sommaren uppmärksammade bland andra Sveriges Radio det faktum att vuxna […]

Läs mer

Vilka risker finns på nätet?

ECPAT brukar lyfta vikten av att föräldrar pratar med barn om risker på nätet. Men vilka är egentligen riskerna? Vad är det mitt barn kan utsättas för på nätet?

Läs mer

Hur funkar grooming?

Grooming är en brottslig handling som innebär att en vuxen tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Det senaste åren har förövares beteende förändrades, från mer långsam grooming till snabba hot.

Läs mer

En gång på nätet, alltid på nätet. Eller?

Stämmer uttrycket ”En gång på nätet, alltid på nätet”? Vår analytiker Thomas Andersson förklarar hur det funkar och hur ECPAT kan hjälpa barn och unga med att ta ner kränkande bilder som har spridits.

Läs mer

”Ingen vill ha oönskade nakenbilder”

Det senaste åren har det pratats en del om unga som skickar nakenbilder, nudes. Några som sällan kommer till tals i debatten är de som berörs mest: barn och unga, I vår nya rapport lyssnar vi på vad unga själva tycker är okej och inte okej när det gäller nakenbilder, gränsdragningar och samtycke. Det gör […]

Läs mer

”Bra tillfälle att prata med barn”

Just nu går det runt en varning om en utmaning som sägs gå ut på att killar ska ”tafsa på tjejer” på en viss dag. Hur ska föräldrar agera på den här sortens varningar?

Läs mer