Vi är många som funderar på hur vi ska skydda våra barn från faror på nätet. Det är lätt att tänka att förbud och begränsningar är lösningen. Här förklarar ECPATs Anna Karin Hildingson Boqvist varför det är en dålig idé.

Varför säger ni på ECPAT att förbud och begräsningar inte är lösningen?

– Det säger vi eftersom vi vet att det inte funkar. Tvärtom så riskerar till exempel hot om mobilförbud att göra att barnet inte kommer berätta om något dåligt händer. Många tycker generellt att det är svårt att prata med föräldrar om dåliga saker som händer på nätet, som när vuxna skickar dickpicks, eller om man själv har skickat en nakenbild. Det blir ännu svårare om barnet tror att konsekvensen kommer bli en utskällning och att du tar mobilen. Att bli av med telefonen, få sin favoritapp borttaget eller att inte längre kunna prata med vänner digitalt är att ta bort en viktig del av livet.

Vad ska jag som förälder göra i stället?

– Det bästa du kan göra som vuxen är att hjälpa barnet att hantera nätet säkert och prata om vad hen kan göra om något dåligt händer. Förklara att det aldrig är barnets fel och att du inte kommer bli arg om hen berättar. Det här är också något som barn och unga själva återkommer till; att vuxna ska stötta barnet i att kunna skydda sig själv och att föräldrar inte ska vara dömande. Det gör att barn inte vågar berätta.  

Betyder det här att ni tycker att barn ska få ha tillgång till alla appar och spel?

– Du som förälder måste avgöra vilka spel och appar som just ditt barn ska få ladda ner och använda. Vi tycker att det är viktigt att vi som vuxna är nyfikna och engagerar oss i barns liv på nätet. Förövare finns där barn finns och då måste vi också vara där. Jag tycker att du ska fråga hur olika spel och appar funkar och testa själv, men det är också viktigt att prata med barnet om säkerhet och varför ett spel har en viss åldersgräns.


5 tips från barn och unga till föräldrar:

  • Det är ditt ansvar som vuxen att lära barn om risker på nätet
  • Att bry sig om vad barn gör är ok men övervakning och bestraffningar är inte ok
  • Få dina barn att känna sig trygga att prata med dig och berätta när något har hänt
  • Skäll inte på barnet – det är aldrig barnets fel om något dåligt händer
  • Hjälp barnet reda ut vad som hänt och vad som behöver göras
    Från ECPATs rapport ”Ingen vill ha oönskade nakenbilder” som du hittar här.
Fler tips och råd till föräldrar hittar du här >

Jag själv är inte vuxen men jag har varit liten själv och har fått väldigt mycket snusk från äldre män. Jag vågade visa mina föräldrar för att de aldrig blev sura på mig över något som jag inte hade någon skuld i. / Tjej 17 år.

Relaterade artiklar

”Ingen vill ha oönskade nakenbilder”

Det senaste åren har det pratats en del om unga som skickar nakenbilder, nudes. Några som sällan kommer till tals i debatten är de som berörs mest: barn och unga, I vår nya rapport lyssnar vi på vad unga själva tycker är okej och inte okej när det gäller nakenbilder, gränsdragningar och samtycke. Det gör […]

Läs mer

Barn som delar övergreppsmaterial med varandra

Polisen har sett en tydlig ökning av antalet barn som sprider bilder på övergrepp på andra barn på sociala medier. I Svenska Dagbladet berättar kriminalkommissarie Jan Olsson att fler och fler barn i allt yngre åldrar delar bilder och filmer med varandra. Det handlar om allt från avklädda bilder till allvarliga sexuella övergrepp på mycket små […]

Läs mer

En gång på nätet, alltid på nätet. Eller?

Stämmer uttrycket ”En gång på nätet, alltid på nätet”? Vår analytiker Thomas Andersson förklarar hur det funkar och hur ECPAT kan hjälpa barn och unga med att ta ner kränkande bilder som har spridits.

Läs mer

Hur funkar grooming?

Grooming är en brottslig handling som innebär att en vuxen tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Det senaste åren har förövares beteende förändrades, från mer långsam grooming till snabba hot.

Läs mer