Flera medier har den senaste tiden uppmärksammat det som kommit att kallas ”sharenting” – när föräldrar lägger upp bilder eller filmer på sina barn i sociala medier eller någon annanstans på internet.

Det viktigt att komma ihåg att barn alltid har rätt till sina egna kroppar och ett eget privatliv. Barnkonventionen slår fast att barn har rätt till sin egen integritet och samma respekt som vuxna visar varandra. ECPAT har som barnrättsorganisation alltid en utgångspunkt i Barnkonventionen i vårt arbete.

Många vuxna känner sig osäkra på hur de ska tänka kring bilder och filmer på barn i sociala medier. Här är några tips på hur du som förälder kan tänka kring att lägga ut bilder på ditt barn:

1. Prata med ditt barn om nätet. Det är aldrig för tidigt att börja prata med barn om nätet, en viktig del av många våras liv. Ha återkommande samtal om hur ni som familj ska göra med sociala medier och annat på internet. Det kan vara bra att komma överens om att fråga om lov innan man lägger upp bilder och filmer på andra.

2. Fråga barnet. Fråga alltid barnet om du får lägga upp foton och filmer du tagit och respektera ett nej. Försök inte övertala barnet eller tjata för att få ett ja, då den situationen tyvärr kan likna situationer barnet kan hamna i med förövare som vill att de går med på att lämna ut bilder och filmer på sig själva.

3. Tänk efter före. Är barnet väldigt litet kan en bra tumregel vara att bara lägga ut bilder som du hade varit bekväm med att publicera på dig själv. Fundera också på om det kanske går att berätta om er härliga dag på stranden utan en avklädd bild på ditt barn. Känner du dig osäker på om ditt barn skulle kunna bli ledset eller känna sig bortgjord av bilden, antingen nu eller i framtiden? Avstå i så fall.

4. Ditt barn lär sig av hur du gör. Om du lägger ut avklädda bilder på ditt barn, eller bilder som barnet kanske kan känna är pinsamma eller utlämnande utan att kolla med barnet om det känns OK – hur ska ditt barn då förstå att hen inte får göra detsamma med klasskamrater och vänner? Barn kan tyvärr råka begå brott när de tror att de bara härmar hur vuxna gör.

5. Spread the word. Prata gärna med andra vuxna och barn om att barn har rätt till samma respekt som vuxna så att vi tillsammans kan hjälpas åt att göra internet till en trygg plats för alla.

Relaterade artiklar

ECPAT välkomnar omprövning gällande s k Snippamålet

Hovrätten ska pröva Snippamålet igen. Högsta domstolen meddelade i dag sitt beslut att Hovrätten för Västra Sverige gjorde fel när den inte prövade om ett annat brott än våldtäkt mot barn kunde vara aktuellt baserat på vad domstolen funnit bevisat i sin dom i det uppmärksammade s k Snippa-målet.   När en åklagare väcker åtal mot […]

Läs mer

Vuxenvärlden måste börja lyssna på pojkarnas berättelser

I vår rapport ”Tjejer måste sluta skicka bilder” har ECPAT undersökt pojkars tankar kring nakenbilder, relationer och åldersskillnader i sexuella relationer.

Läs mer

ECPAT Sverige har sedan 2018 tagit ned 1,3 miljoner övergreppsbilder på barn

Många tror inte att det är möjligt att ta ned övergreppsbilder från nätet, men tack vare ny teknik är det ofta möjligt att både upptäcka och ta ned materialet.

Läs mer

Sexuellt utnyttjande av barn – den värsta formen av barnarbete

Årets Musikhjälpen belyser barnarbete, en kränkning av barnets rättigheter som är ständigt aktuell för ECPAT. Utnyttjande av barn inom prostitution eller sexuellt utnyttjande av barn via nätet mot betalning är tyvärr idag en självklar del av barnarbete.

Läs mer