I dag är det svårt att betala för övergreppsmaterial på barn med vanliga betalkort. Det är mycket tack vare Finanskoalitionen mot sexuell exploatering av barn, ett samarbete som ECPAT initierade 2007.
Finanskoalitionen består av representanter från ECPAT, polis, banker och andra aktörer från finansvärlden. Tillsammans bidrar vi till att försvåra och förhindra betalningar för sexuella övergrepp mot barn.
Sexuell exploatering av barn är en omfattande och mångfacetterad brottslighet. För att motverka detta samhällsproblem krävs en holistisk modell där samtliga aktörer tar sitt ansvar. Idag utnyttjas finansinstitutens tjänster för ekonomiska transaktioner vid försäljning av dokumenterade sexuella övergrepp, livestreamade övergrepp på barn och tillgång till plattformar som syftar till sexuell exploatering av barn.
Finanskoalitionen består av representanter från ECPAT, polis, banker och andra aktörer från finansvärlden. Tillsammans bedriver vi det mycket viktiga och omfattande arbetet att förhindra och försvåra att finansinstitutens tjänster utnyttjas för sexuell exploatering av barn.
Finanskoalitionen mot sexuell exploatering av barn startades år 2007. Syftet var att tillsammans bidra till att försvåra och förhindra betalningar av övergreppsmaterial. Fokus vid koalitionens start var att stoppa köp via vanliga betalkort. Tack vare detta arbete är det idag är svårt att betala för övergreppsmaterial på barn med vanliga betalkort.
År 2020 övertog ECPAT samordningen från Bankföreningen. Samtliga aktörer ansökte om inträde på nytt och en ny gemensam programförklaring togs fram. Det viktiga arbetet fortsätter, nu med flera projekt, alla i syfte att förhindra och försvåra att finansinstitutens tjänster utnyttjas för sexuell exploatering av barn.
Finanskoalitionens arbete drivs som ett nätverk utifrån en konkret frågeställning, liknande den om kortbetalningar när koalitionen startades. Arbetet bemannas utifrån den specifika kompetens som krävs för den fråga koalitionen väljer att arbeta med.
Danske Bank är en del av ECPATs finanskoalition och står bakom organisationens viktiga arbete för att stoppa sexuell exploatering av barn. Finansiella system ska inte kunna utnyttjas för kriminell verksamhet som exempelvis övergrepp på barn och genom koalitionens arbete försvårar vi för förövare att betala för övergreppsmaterial.
Sedan Finanskoalitionen startade har mycket hänt. Både vad gäller den brottslighet som barn möter och de betalningssätt som förövarna använder sig av. Sexuell exploatering av barn är en allvarlig och globalt spridd brottslighet som kan ta sig uttryck på många sätt, bland annat genom så kallade livestreamade sexuella övergrepp. För att bekämpa detta startade ECPAT Sveriges finanskoalition ”Projekt Indikatorer” med målet att försvåra och förhindra betalningar för livestreamade övergrepp mot barn.
Läs mer om projektet och ta del av rapporten här:
För oss på Ikano Bank är det angeläget att vara med och bidra till att förebygga och stoppa sexuella övergrepp mot barn. Finanskoalitionen, där vi deltar tillsammans med svenska banker och finansbolag, är en viktig del i arbetet för att motverka och försvåra handeln med övergreppsbilder på barn.
Avanza
Danske Bank
DNB
Forex
Handelsbanken
ICA Banken
Ikano Bank
Klarna Bank
Länsförsäkringar Bank
Marginalen Bank
Nordea
SEB
Skandiabanken
Swedbank
Softronic
Nationella operativa avdelningen inom polisen (NOA)
Vill du veta mer om Finanskoalitionen? Kontakta gärna Nelly Corneteg nelly.corneteg@ecpat.se eller 076 517 21 44.