“Bra tillfälle att prata med barn”

Just nu går det runt en varning om en utmaning som sägs gå ut på att killar ska ”tafsa på tjejer” på en viss dag. Vi frågade ECPATs generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist hur hon tycker att vi föräldrar ska agera på den här sortens varningar.

Foto: Sofia Kallner

Har ni på ECPAT sett den här utmaningen?

– Vi har inte har fått in några samtal från barn eller sett något om det i vår Hotline, men – precis som de flesta andra föräldrar och andra – har vi såklart läst om det nu via media.

Hur vanligt är det med den här typen av utmaningar på nätet?

– Liknande saker florerar då och då. Det är som ett slags moderna digitala kedjebrev som vi brukar få frågor om åtminstone några gånger per år. Den här gången handlade det om något på Tiktok, nästa gång kommer det antagligen handla om någon annan plattform där barn och unga hänger.

Betyder det att den här utmaningen inte är på riktigt?

– Det finns säkert ett ursprungsinlägg – och kanske flera inlägg – men jag gissar att många vuxna som nu sprider det här vidare inte själva har kollat ursprungskällan eller frågat barnen om de har hört talas om detta. I värsta fall gör vi både barn och vuxna oroliga i onödan. Jag tycker att Källkritikbyrån skriver väldigt bra om det här idag på sin blogg.

Vad tycker du att jag som förälder ska göra med den här varningen?

– Jag tycker att du ska se det som ett bra tillfälle att prata med ditt barn om saker som kroppslig integritet, respekt för andra och om nätet generellt. Det är givetvis aldrig okej med den här typen av utmaningar eller att tafsa på någon. Det är vad jag tycker att samtalen vid köksbordet ikväll borde handla om.

Så jag ska inte förbjuda mitt barn att använda Tiktok?

– Du måste avgöra vilka spel och appar som just ditt barn ska få ladda ner och använda. Det vi kan säga är att förbud och begränsningar generellt inte funkar bra för att skydda barn på nätet. Tvärtom så riskerar till exempel hot om förbud att göra att barnet inte kommer berätta för dig om hen ser eller är med om något som inte känns bra. Många barn tycker att det är svårt att prata med föräldrar om dåliga saker som händer på nätet. Det blir ännu svårare om hen tror att konsekvensen kommer bli att du då tar bort favoritappen.

Tre tips från oss på ECPAT till dig som är vuxen:

1. Du behöver inte kunna allt om olika appar eller plattformar för att prata med barn och unga om vad som händer på nätet.
2. Var nyfiken på och engagera dig i barnets liv på nätet, precis som du gör i livet utanför. Testa hur olika spel och appar funkar och fråga barnet om du inte fattar.
3. Våga prata om både allt som är bra på nätet och om sånt som är mindre kul och bra.

Du hittar fler tips och råd om att prata med barn här

Relaterade artiklar

Viktiga åtgärder för att förebygga och bekämpa sexualbrott mot barn

I går kom regeringens budgetproposition för 2022 i vilken en rad viktiga åtgärder för att förebygga och bekämpa sexualbrott mot barn bland annat föreslås. ECPAT välkomnar och är positiv till förslagen och ser dem som viktiga pusselbitar i ett starkare skydd mot sexuell exploatering av barn.

Läs mer

Ecpat söker barn till fokusgrupp

På uppdrag av regeringen ska Ecpat tillsammans med en utredare göra en undersökning om hur stödet som erbjuds barn i samband med sexuella övergrepp kan förbättras. Därför söker vi barn mellan 10-17 år som har erfarenheter av övergrepp, hot och press i samband med nakenbilder.

Läs mer

“Hellre en anmälan för mycket än ingen alls”

I dagarna har flera fall där barn utsatts för sexuella övergrepp och sexuell exploatering uppmärksammats i media. Vi ser omfattningen av denna brottslighet dagligen, och även konsekvenserna för det enskilda barnet.

Läs mer

Vi välkomnar det nya brottet, barnfridsbrott

ECPAT ser införandet av brottet som ett steg i rätt riktning. I vårt remissvar lyfte vi särskilt de barn som utsätts för att bevittna sexuella övergrepp på syskon av en närstående.

Läs mer