Varje barn har rätt till likvärdigt stöd och bemötande, oavsett förövarens kön
På kort tid har flera fall dykt upp där unga kvinnor ligger bakom sexuella övergrepp på barn, och polisen har en sett en ökning i anmälningar. ECPAT har sedan tidigare uppmärksammat att mörkertalet vad gäller barn utsatta för sexuella övergrepp av en kvinnlig förövare kan vara stort. Att de flesta förövare är män är inte ett skäl till att inte uppmärksamma sexuella övergrepp på barn som begås av en kvinnlig förövare.
Varje barn har rätt till att identifieras och tas ur en pågående övergreppssituation, och att få likvärdigt stöd och bemötande från samhället när de far illa – oavsett förövarens kön.
Vi driver ECPAT Hotline, en webbaserad anmälningssida dit allmänheten anonymt kan tipsa om misstänkt sexuell exploatering av barn. Vi granskar alla tips och vidarebefordrar direkt allt relevant till polis. I det arbetet har vi de senaste åren sett allt fler kvinnliga förövare. Samtidigt är representationen av kvinnliga förövare i brottsstatistiken låg.
Som barnrättsorganisation är det vår skyldighet att agera om vi tror att det finns barn som utsätts för sexuella övergrepp och som vuxna inte ser. Därför gav vi forskare vid Barnafrid på Linköpings Universitet i uppdrag att sammanställa den forskning som fanns i ämnet, och också intervjua personer som i sitt yrke har erfarenhet av att möta barn som utsatts för sexuella övergrepp av en eller flera kvinnor. Resultatet blev en forskningsrapport som vi sedan har sammanfattat och kommenterat ur ett barnrättsligt perspektiv.
De få forskningsstudier som finns om övergrepp som begås av kvinnor visar att konsekvenserna kan bli lika allvarliga som när förövaren är en man. Det kan också ta längre tid innan övergreppet upptäcks. Barnet själv kanske inte ens vet att det hen utsätts för är brottsligt, eller så kan barnet känna att det är extra skamfyllt och därför inte prata med någon vuxen.
Varje barn har rätt till att identifieras och tas ur en pågående övergreppssituation, och att få likvärdigt stöd och bemötande från samhället när de far illa – oavsett förövarens kön.
Barn ska få veta att de har rätt till skydd mot alla former av sexuella övergrepp, att alla vuxna som begår ett övergrepp är ansvariga för sina handlingar och att om något inte känns rätt så är det alltid bra att prata med en trygg vuxen. Barn måste också kunna få hjälp att identifiera att också kvinnor – och kanske ens mamma – kan göra något som inte är bra eller OK. Att vi allmänt i samhället breddar vårt samtal och vår förståelse för att en förövare av sexualbrott mot barn kan vara vem som helst fungerar förebyggande.
Vi på ECPAT vill se riktade pengar till forskning om barns egna upplevelser av utsatthet för sexuellt våld. Vi behöver mer kunskap för att kunna förebygga att barn utsätts för sexuella övergrepp och också för att kunna identifiera de barn som är utsatta och hur vi bättre kan ge dem det stöd och behandling de har rätt till.
Remissyttrande: Statens skolverks förslag till nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet
ECPAT har beretts tillfälle att yttra sig kring Statens skolverks förslag till nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet 2023–2027 och har lämnat sitt yttrande. Sammanfattningsvis ställer sig ECPAT positiva till förslaget och välkomnar målsättningen att alla barn och unga utvecklar digital kompetens, ges möjligheten att utveckla förmågan att förhålla sig till digitala miljöer och att agera säkert, […]
ECPAT Sveriges techkoalition stödjer EU:s kamp mot sexuella övergrepp mot barn
Antalet upptäckta sexuella övergrepp mot barn på nätet ökar snabbt från år till år. Problemets oerhörda omfattning och dess allvarliga och långvariga konsekvenser för brottsoffren gör detta till en samhällsfråga av stor betydelse. Det är också ett komplext problem som kräver åtaganden från alla berörda parter, från staten och brottsbekämpande myndigheter till näringsliv och civilsamhälle […]
Ordförandeskapet ger möjlighet att bekämpa sexuella övergrepp mot barn
Sverige är ordförandeland i EU under första halvan av 2023. Att hålla i ordförandeklubban innebär en möjlighet att sätta prägel på de processer som diskuteras under perioden och att sätta fokus på vikten av att bekämpa och förebygga sexuella övergrepp mot barn. Sverige har tagit fram övergripande prioriteringar som bland annat inkluderar försvaret av […]
ECPAT arbetar för att inget barn ska utsättas för sexuell exploatering – men det kan vi inte uppnå ensamma. Därför samarbetar vi med privata aktörer och jobbar för att utkräva beslutsfattare och andra makthavare på ansvar i de fall skyddet för barn brister. I vårt arbete inhämtar vi fakta, kunskap och erfarenhet genom kontakt med […]