ECPAT grundades 1990 i Thailand efter att sexuell exploatering av barn hade blivit ett uppmärksammat problem i Sydostasien. ECPAT Sverige är sedan 1996 självständig medlem i ECPAT International och ingår i ett globalt nätverk med 125 organisationer i 104 länder.
Historien om ECPAT började i maj 1990. Då samlades en grupp socialarbetare, missionärer och barnrättsföreträdare från Filippinerna, Sri Lanka, Taiwan och Thailand i Chiang Mai i norra Thailand. De hade alla noterat en kraftigt ökande västerländsk efterfrågan på barn för sexuella syften i sina hemländer, och de samlades nu för att tillsammans göra någonting åt det.
Fenomenet var i sig inte nytt, utan hade tagit fart redan under Vietnamkriget då amerikanska soldater hade sina så kallade rest and recreation-resor i Thailand. Den stora amerikanska militärbasen vid Olongapo, Filippinerna, hade också medfört efterfrågan på sex, även med minderåriga.
Vid tidpunkten för Chiang Mai-mötet hade flera skakande händelser ägt rum. Den första var avslöjandet av två pedofila verksamheter i Bangkok 1989, som båda utgav sig för att vara barnhem och som drevs av amerikanska män med utländska ekonomiska bidrag. Den andra händelsen var upptäckten av fem innebrända flickor, inlåsta och fastkedjade vid sängar i en bordell i Phuket. Den tredje var den filippinska flickan Rosario Baluyot som dog efter grova övergrepp av en västerländsk förövare.
Rosario Baluyot blev 1989 utsatt för så grova övergrepp att hon till slut miste sitt liv. Till skillnad från många andra gatubarn som i tysthet går under i sin kamp för överlevnad, togs Rosario till ett sjukhus där hon senare avled. Hennes öde kom därmed till myndigheternas och medias kännedom och fallet blev debatterat i hela Sydostasien fram till rättegången 1991. I Sverige har författaren Majgull Axelsson skrivit boken Rosario är död som baseras på händelsen.
Innan mötet i Chiang Mai avslutades togs beslutet om att deltagarna gemensamt skulle fortsätta arbeta för att väcka opinion om de resande förövarna som kom till regionen, och därmed bildades ECPAT. Ett par år senare, 1992, hade ett internationellt kansli etablerats i Bangkok, där det fortfarande är beläget.
ECPAT stod till en början för ”End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking in Children for Sexual Purposes” men är idag ingen akronym utan namnet på organisationen.
I augusti 1996 genomfördes den första Världskongressen mot kommersiell sexuell exploatering av barn i Stockholm. Initiativet togs av ECPAT, den svenska regeringen stod som värd och representanter för 122 länders regeringar deltog.
Sexuell exploatering av barn kom nu för första gången någonsin att föras upp på den internationella politiska dagordningen och de regeringar som deltog enades om åtgärder som skulle vidtas. Detta har sedan följts upp på två efterföljande världskongresser, en i Yokohama i Japan 2001 och en 2008 i Rio, Brasilien.
I samband med den första världskongressen bildades ECPAT Sverige som en ideell förening den 6 september 1996. Initiativtagare och även första generalsekreterare var Helena Karlén. ECPAT Sverige är idag självständig medlem i ECPAT Internationals globala nätverk.
Skickas du inte vidare? Klicka här för att fortsätta.
Genom att använda tjänsten godkänner du användarvillkoren och integritetspolicyn. Du kan läsa mer om hur vi använder dina ekonomiska uppgifter här.