Ökad efterfrågan på barn ledde till ECPATs start

Historien om ECPAT började i maj 1990. Då samlades en grupp socialarbetare, missionärer och barnrättsföreträdare från Filippinerna, Sri Lanka, Taiwan och Thailand i Chiang Mai i norra Thailand. De hade alla noterat en kraftigt ökande västerländsk efterfrågan på barn för sexuella syften i sina hemländer, och de samlades nu för att tillsammans göra någonting åt det.

Fenomenet var i sig inte nytt, utan hade tagit fart redan under Vietnamkriget då amerikanska soldater hade sina så kallade rest and recreation-resor i Thailand. Den stora amerikanska militärbasen vid Olongapo, Filippinerna, hade också medfört efterfrågan på sex, även med minderåriga.

Vid tidpunkten för Chiang Mai-mötet hade flera skakande händelser ägt rum. Den första var avslöjandet av två pedofila verksamheter i Bangkok 1989, som båda utgav sig för att vara barnhem och som drevs av amerikanska män med utländska ekonomiska bidrag. Den andra händelsen var upptäckten av fem innebrända flickor, inlåsta och fastkedjade vid sängar i en bordell i Phuket. Den tredje var den filippinska flickan Rosario Baluyot som dog efter grova övergrepp av en västerländsk förövare.

Övergreppen mot Rosario blev hennes död

Rosario Baluyot blev 1989 utsatt för så grova övergrepp att hon till slut miste sitt liv. Till skillnad från många andra gatubarn som i tysthet går under i sin kamp för överlevnad, togs Rosario till ett sjukhus där hon senare avled. Hennes öde kom därmed till myndigheternas och medias kännedom och fallet blev debatterat i hela Sydostasien fram till rättegången 1991. I Sverige har författaren Majgull Axelsson skrivit boken Rosario är död som baseras på händelsen.


Karta över ECPATs medlemsländer

ECPAT international bildas

Innan mötet i Chiang Mai avslutades togs beslutet om att deltagarna gemensamt skulle fortsätta arbeta för att väcka opinion om de resande förövarna som kom till regionen, och därmed bildades ECPAT. Ett par år senare, 1992, hade ett internationellt kansli etablerats i Bangkok, där det fortfarande är beläget.

ECPAT stod till en början för ”End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking in Children for Sexual Purposes” men är idag ingen akronym utan namnet på organisationen.


Den första världskongressen mot kommersiell exploatering av barn

I augusti 1996 genomfördes den första Världskongressen mot kommersiell sexuell exploatering av barn i Stockholm. Initiativet togs av ECPAT, den svenska regeringen stod som värd och representanter för 122 länders regeringar deltog.

Sexuell exploatering av barn kom nu för första gången någonsin att föras upp på den internationella politiska dagordningen och de regeringar som deltog enades om åtgärder som skulle vidtas. Detta har sedan följts upp på två efterföljande världskongresser, en i Yokohama i Japan 2001 och en 2008 i Rio, Brasilien.

ECPAT Sveriges beskyddare: Hennes Majestät Drottning Silvia

ECPAT Sverige bildas i samband med världskongressen

I samband med den första världskongressen bildades ECPAT Sverige som en ideell förening den 6 september 1996. Initiativtagare och även första generalsekreterare var Helena Karlén. ECPAT Sverige är idag självständig medlem i ECPAT Internationals globala nätverk.


Stöd oss

Swisha din gåva till 90 34 34 9


Fler sätt att ge

Ge en engångsgåva

Välj belopp
kr

Bli månadsgivare

Hur mycket vill du ge i månaden?

Välj ett valfritt belopp (lägsta belopp är 50kr)

kr
Dina uppgifter
Dina bankuppgifter

Hämta dina kontouppgifter direkt från din bank med BankID eller ange uppgifterna manuellt. Godkänn sedan att vi får dra ditt viktiga bidrag varje månad via autogiro.

Eller ange konto manuellt

Öppna din BankID-app

Om inte BankID-appen öppnas automatiskt, öppna din app manuellt. Det kan ta upp till 45 sekunder att få återkoppling från din bank efter att du legitimerat dig.

Legitimera dig med Mobilt BankID

Öppna Mobilt BankID på din mobil eller surfplatta och skanna QR-koden. Det kan ta upp till 45 sekunder att få återkoppling från din bank.

Vänligen vänta. Du skickas vidare för signering.

Skickas du inte vidare? Klicka här för att fortsätta.

Genom att använda tjänsten godkänner du användarvillkoren och integritetspolicyn. Du kan läsa mer om hur vi använder dina ekonomiska uppgifter här.