Sexuell exploatering av barn på nätet är ett växande, globalt och samhälleligt problem som kräver såväl proaktivt som reaktivt arbete. Ingen enskild aktör kan lösa detta på egen hand. Ansvaret vilar istället på flera sektorer i samhället. En viktig länk är den mellan civilsamhället och näringsliv.

”I början vart det lite läskigt men nu är det vardag” Citatet kommer från ett av barnen som vi har pratat med under året. Barn och unga berättar att kontaktförsök från vuxna, förfrågningar att skicka nakenbilder och att få oönskade bilder i mobilen är vardag.

Sexuell exploatering av barn på nätet är ett växande, globalt och samhälleligt problem som kräver såväl proaktivt som reaktivt arbete. Ingen enskild aktör kan lösa detta på egen hand. Ansvaret vilar istället på flera sektorer i samhället. En viktig länk är den mellan civilsamhället och näringsliv.

I dag finns möjligheten för företag att ännu tydligare visa på sin styrka som samhällsaktör. Ett företag präglas av sin kultur och sina värderingar. Värderingar som kan skapa stolta medarbetare och trogna kunder. Som anställd och konsument är jag också förälder, eller har barn i min närhet, och vill se att företaget som jag arbetar på eller är kund hos har produkter och tjänster som faktiskt är säkra för barn och unga. Vi vet också att medarbetare och kunder har förväntningar och ställer krav även i frågor som sträcker sig utanför företagets primära verksamhet.

Tillsammans med oss på ECPAT Sverige kan näringsliv och andra aktörer bidra till en positiv samhällsutveckling. I våra samarbeten med företag, exempelvis i våra branschöverskridande koalitioner inom finans och telekom, tar vi tillvara på vår gemensamma kunskap och möjlighet att förändra genom tekniska lösningar och informationsspridning för att nå målet om en säkrare vardag för barn och unga.

För oss som barnrättsorganisation är barnet i fokus. Det är samma flicka och pojke som finns i hemmet, skolan, föreningslivet och som sedan ska ut i näringslivet. Bara genom samverkan kan vi nå FN:s globala mål 2030, men genom att ta ett samlat grepp kan vi också göra stor skillnad här och nu. För företag blir värdet dubbelt; ni både stärker er position på marknaden och är med och skapar sociala förbättringar för samhället i stort.

Vi behövs och ni företag behövs. Vi tillsammans kan göra skillnad.

Vill du veta mer eller bli samarbetsparter till ECPAT?
Hör av dig till mig Linda Wijkström, partneransvarig på ECPAT Sverige, på 072-967 91 45 eller linda.wijkstrom@ecpat.se

Relaterade artiklar

ECPAT välkomnar omprövning gällande s k Snippamålet

Hovrätten ska pröva Snippamålet igen. Högsta domstolen meddelade i dag sitt beslut att Hovrätten för Västra Sverige gjorde fel när den inte prövade om ett annat brott än våldtäkt mot barn kunde vara aktuellt baserat på vad domstolen funnit bevisat i sin dom i det uppmärksammade s k Snippa-målet.   När en åklagare väcker åtal mot […]

Läs mer

ECPAT tillgängliggör stöd för barn med NPF och IF

ECPATs projekt för att tillgängliggöra stöd för barn med neuropsykiatriska och intellektuella funktionsnedsättningar har startat. Både ECPATs egen undersökning ”Nude på nätet”, likväl som tidigare forskning, visar att barn med funktionsnedsättning i större utsträckning än andra barn riskerar att utsättas, och även att utsätta andra, för sexuella övergrepp. Samtidigt finns idag ingen stödverksamhet med digitala […]

Läs mer

ECPAT Sveriges techkoalition stödjer EU:s kamp mot sexuella övergrepp mot barn

Antalet upptäckta sexuella övergrepp mot barn på nätet ökar snabbt från år till år. Problemets oerhörda omfattning och dess allvarliga och långvariga konsekvenser för brottsoffren gör detta till en samhällsfråga av stor betydelse. Det är också ett komplext problem som kräver åtaganden från alla berörda parter, från staten och brottsbekämpande myndigheter till näringsliv och civilsamhälle […]

Läs mer

ECPATs påverkansarbete bidrar till förändring

ECPAT arbetar för att inget barn ska utsättas för sexuell exploatering – men det kan vi inte uppnå ensamma. Därför samarbetar vi med privata aktörer och jobbar för att utkräva beslutsfattare och andra makthavare på ansvar i de fall skyddet för barn brister. I vårt arbete inhämtar vi fakta, kunskap och erfarenhet genom kontakt med […]

Läs mer