”Internetföretag misslyckas med att hindra spridning”
En analys av 5,4 miljoner bilder som skildrar sexuella övergrepp på barn visar att den självreglering som internetföretagen har idag inte fungerar.
En analys av 5,4 miljoner bilder som skildrar sexuella övergrepp på barn visar att den självreglering som internetföretagen har idag inte fungerar.
Vi ser dagligen i vårt arbete omfattningen av spridningen av övergreppsmaterial på nätet, och konsekvenserna för det enskilda barnet. Självreglering och frivilliga åtgärder fungerar inte, det vet vi idag.
Stämmer uttrycket ”En gång på nätet, alltid på nätet”? Vår analytiker Thomas Andersson förklarar hur det funkar och hur ECPAT kan hjälpa barn och unga med att ta ner kränkande bilder som har spridits.
Bakom varje bild finns ett barn, därför är varje enskild bild som upptäcks viktig. Att bilden upptäcks kan leda till att barn som lever i pågående övergreppssituationer blir identifierade och får hjälp.
Bakom varje bild finns ett barn som kränks varje gång bilden delas. Utifrån ett barnrättsligt perspektiv sker denna kränkning av barnet alldeles oavsett om bilden är en kopia eller inte.
Att integritet och personlig säkerhet på nätet är viktigt råder det ingen oenighet om. Det blir därför allt vanligare med så kallad ”end-to-end”-kryptering, det vill säga en kryptering där företaget bakom tjänsten inte kan se vad du skriver. Företaget kan därmed inte heller lämna ut det till polisen. Det låter ju kanske bra och säkert, […]