”Ingen vill ha oönskade nakenbilder”

Det senaste åren har det pratats en del om unga som skickar nakenbilder, nudes. Några som sällan kommer till tals i debatten är de som berörs mest: barn och unga, I vår nya rapport lyssnar vi på vad unga själva tycker är okej och inte okej när det gäller nakenbilder, gränsdragningar och samtycke. Det gör vi för att unga har rätt att bli lyssnade på och för att vi behöver deras kunskap för att kunna göra ett bra jobb.

Rapporten ”Ingen vill ha oönskade nakenbilder” bygger på en undersökning med 6539 barn i åldern 10 till 17 år. Ett resultat av undersökningen och andra samtal vi har haft med barn och unga är bland annat tjänsten Ditt ECPAT som lanserades igår.

I vår undersökning fick barnen svara på berättelser baserade på verkliga händelser som andra barn varit med om. De handlade till exempel om att dela nakenbilder, eller att bli hotad på nätet. Barnen har fått frågor om igenkänning och gränsdragning. De kunde även kommentera fritt, vilket hela 1273 gjorde.

Att vuxna skickar nakenbilder till barn tycker ingen är okej. Ändå har skrämmande många erfarenhet av just det. De flesta barn tycker däremot att det kan vara positivt att byta bilder med en annan ung person. Så länge båda är okej med det vill säga. Allt handlar om samtycke och sammanhang. Som ett barn skriver: ”Man ska ju aldrig skicka nudes till någon där hen inte sagt att det är okej än. Ingen vill ha oönskade nakenbilder.”

Samtidigt berättar barnen – särskilt tjejerna – att de kan känna sig pressade att skicka nudes. Då är det bra att ha stöd av vänner och en bra partner. Och så måste en se till sitt eget värde och våga gå sin egen väg. Barnen pratar också om att det är viktigt att ha strategier och kunskap om risker på nätet och många delar med sig av tips till andra barn.

Att barn vill hjälpa andra barn är såklart positivt men vi får aldrig lägga över ansvaret på dem. Det är vi vuxna som ska se till att barn är trygga på nätet.

Det kan vara svårt att prata med barn om nakenbilder, men att något är svårt är inte skäl nog för att inte ta sitt ansvar som vuxen. Vi kan omöjligt har lika bra koll som våra barn eller elever på plattformarna de använder. Däremot har vi andra erfarenheter och kunskap som kan vara användbara för att kunna navigera i situationer som kan uppstå på nätet. Även barnen i undersökningen är tydliga med vuxnas ansvar och de ger oss konkreta råd om vad vi ska göra och inte.

Många barn har skrivit att berättelserna i undersökningen var intressanta och något som fler barn borde få ta del av. Vi vet också att många har spridit testet vidare. Vi tolkar det som att det finns ett stort behov hos barn och unga att diskutera frågor om risker på nätet, strategier för att må bra på nätet och även svårare frågor om ansvar, samtycke och relationer.

Min förhoppning är att rapporten och Ditt ECPAT kan vara en början!

Tack till alla barn och unga som så generöst har delat med sig av er erfarenhet och kunskap!

Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare ECPAT Sverige

Relaterade artiklar

ECPAT välkomnar omprövning gällande s k Snippamålet

Hovrätten ska pröva Snippamålet igen. Högsta domstolen meddelade i dag sitt beslut att Hovrätten för Västra Sverige gjorde fel när den inte prövade om ett annat brott än våldtäkt mot barn kunde vara aktuellt baserat på vad domstolen funnit bevisat i sin dom i det uppmärksammade s k Snippa-målet.   När en åklagare väcker åtal mot […]

Läs mer

ECPAT tillgängliggör stöd för barn med NPF och IF

ECPATs projekt för att tillgängliggöra stöd för barn med neuropsykiatriska och intellektuella funktionsnedsättningar har startat. Både ECPATs egen undersökning ”Nude på nätet”, likväl som tidigare forskning, visar att barn med funktionsnedsättning i större utsträckning än andra barn riskerar att utsättas, och även att utsätta andra, för sexuella övergrepp. Samtidigt finns idag ingen stödverksamhet med digitala […]

Läs mer

Nude på nätet undersöker barns sexuella utsatthet

För fjärde året i rad genomför ECPAT Nude på nätet – en nätbaserad undersökning som riktar sig till barn och unga i åldern 10-17 år. Syftet är att förstå barns sexuella utsatthet – framför allt på internet – utifrån barnens egna erfarenheter och attityder. Idag, 29 maj 2023, startar ECPAT sin årliga undersökning Nude på […]

Läs mer

Unga flickor exposas på nätet – rapport om exposekonton

ECPATs rapport ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt” handlar om barns utsatthet på exposekonton. Rapporten visar bland annat att en stor del av barnen som hängs ut på exposekonton är väldigt unga – ofta i mellanstadieåldern – och att förövarna många gånger är äldre barn som förmått den utsatta att skicka nakenbilder. Rapporten är […]

Läs mer