Mycket av barns liv utspelar sig på nätet och det mesta som hör barn- och ungdomen till kommer att ske där. Det innebär inte minst att flörtande, förälskelse och sex är en naturlig del av barn och ungas tillvaro på nätet. Barn och unga kommer att fortsätta utforska och experimentera med sex oavsett vad du som förälder säger, och internet kan i många fall vara en trygg arena att göra detta på.

Det kan ibland innebära att barn ägnar sig åt riskfyllda beteenden som att skicka nakenbilder till varandra, ha sex med varandra över nätet eller träffa personer de lärt känna på nätet. Det är viktigt att komma ihåg att risk inte nödvändigtvis är samma sak som skada och det är den senare som är viktig att undvika.

Om du får vetat att ditt barn delat nakenbilder med andra barn – tänk på detta:

  • Utgå från barnet – hur mår ditt barn och vad har ditt barn för behov just nu?
  • Lyssna på barnet och skam- och skuldbelägg inte barnet.
  • Var det som hände frivilligt eller har ditt barn förmåtts att dela bilder med andra på ett sätt som barnet inte ville?
  • Oavsett om det var frivilligt eller inte – bli inte arg och var lugn.

Barns röster om nakenbilder:

  • Vi är tonåringar vi är kåta, det är spännande att skicka nudes till varandra”
  • ”Om ett barn skulle ha skickat nudes å de spreds så ska föräldrarna inte bli sura för då vill man inte säga”
  • ”Jag tror att en anledning att nudes är så sjukt skambelagt är på grund av att föräldrar på många sätt får det att framstå som det värsta någonsin. Om man då blir utsatt på nätet känns det svårt att våga öppna upp sig för sina föräldrar, om man dessutom skulle våga göra det och föräldrarna skulle bli arga hade situationen blivit värre och rädslan för det hindrar nog barn från att öppna upp sig”

Ring Föräldrahjälpen

020–111 33 44

Maila oss