Barns tips och råd 
till föräldrar

67 %

av barnen säger att 
föräldrarna inte är intresserade
av vad de gör på nätet.
Ecpats tips och råd till föräldrar
Barns tips och råd 
till föräldrar

Ny rapport 2021

"Vad föräldrar inte vet"

Läs här


Föräldrahjälpen

ECPATs Föräldrahjälp är en samlingsplats för föräldrar och viktiga vuxna i barns närhet. Här kan du få stöd och vägledning i frågor som rör sexuella övergrepp och kränkningar, på – och utanför nätet.

För innan något har hänt, hur kan du då ta upp att något kan hända? När är det dags och hur gör man?

Och när du är orolig att något håller på att hända, vad gör du då?

Och när något redan har hänt? Vad händer då?

Ingen fråga är för liten eller för stor. Hos oss kan du få barn och ungas egna råd till dig som vuxen. Höra deras berättelser och tankar om hur dom önskar att vuxna skulle vara. Vi utgår alltid från barnets perspektiv när vi tar fram verktyg för hur vuxna kan prata om det som känns svårt och ge stöd när behovet finns. Det är barnet som är experten på sitt liv och som har rätt att bli lyssnad på.

Det är vårt ansvar som vuxna att ge barn och unga kunskap, vägledning och stöd. Men som vuxen kan man också behöva stöd för att kunna stötta sitt barn på ett bra sätt. Det får du här. Du kan göra skillnad för ett barn!Barns 10 budord

Vi frågade barn vilka råd de vill ge till föräldrar vars barn råkat illa ut på nätet. Vi har sammanfattat deras kloka ord i 10 starka råd. Barns budord helt enkelt.

Barnens 10 budord


Hej kurator, lärare och andra som möter barn och unga i ert arbete!

Många frågar efter material om vår stödlinje Ditt ECPAT. Vi är glada för att ni vill sprida information vidare. För att underlätta har vi gjort en mapp med affischer, bilder och annat som ni enkelt kan ladda ner.


Kontakta oss

Föräldrahjälpen är öppen måndag, onsdag, torsdag och fredag 10–13, samt tisdagar 11–13. Mail besvaras inom två arbetsdagar. Läs mer om ECPATs personuppgiftshantering här

Ring Föräldrahjälpen

020–111 33 44

Maila oss


  Den här sidan är en del av ECPATs stödlinje för föräldrar och andra vuxna och finansieras med stöd av Svenska Postkodlotteriet. Läs mer här.


  Tele2 Sverige bidrar till ECPAT Föräldrahjälpen genom att bistå med uppkoppling, tjänster och teknisk support.


  Stöd oss

  Swisha din gåva till 90 34 34 9


  Fler sätt att ge

  Ge en engångsgåva

  Välj belopp
  kr

  Bli månadsgivare

  Hur mycket vill du ge i månaden?

  Välj ett valfritt belopp (lägsta belopp är 50kr)

  kr
  Dina uppgifter
  Dina bankuppgifter

  Hämta dina kontouppgifter direkt från din bank med BankID eller ange uppgifterna manuellt. Godkänn sedan att vi får dra ditt viktiga bidrag varje månad via autogiro.

  Eller ange konto manuellt

  Öppna din BankID-app

  Om inte BankID-appen öppnas automatiskt, öppna din app manuellt. Det kan ta upp till 45 sekunder att få återkoppling från din bank efter att du legitimerat dig.

  Legitimera dig med Mobilt BankID

  Öppna Mobilt BankID på din mobil eller surfplatta och skanna QR-koden. Det kan ta upp till 45 sekunder att få återkoppling från din bank.

  Vänligen vänta. Du skickas vidare för signering.

  Skickas du inte vidare? Klicka här för att fortsätta.

  Genom att gå vidare samtycker jag att mina personuppgifter behandlas enligt ECPATS integritespolicy och att kontoinformation tillhandahålls enligt tjänsten Billecta Payments användarvillkor.