Vad är egentligen en pedofil?
En fråga som ECPAT ofta får är vad det är för skillnad mellan en pedofil och en förövare. Att använda rätt begrepp gör skillnad och vi tänkte kortfattat försöka förklara varför.
ECPAT säger ofta att föräldrar måste prata med barn om risker på nätet. Vilka är riskerna, vad är det mitt barn kan utsättas för på nätet?
– Det finns olika risker. Något som är väldigt vanligt är att barn och unga blir exponerade för oönskade saker, som att få dickpicks skickade till sig. De kan också bli kontaktade av personer som försöker få hen att skicka nakenbilder eller göra sexuella saker framför webbkameran. Ibland går det här långsamt, det kan vara en vuxen som låtsas vara en jämnårig och bygger upp ett förtroende – innan hen frågar efter bilder. Men det kan också gå väldigt snabbt. Det har blivit vanligare att förövaren hotar barnet direkt vid första kontakten. Typiska hot kan då vara saker som: ”Om du inte gör som jag säger kommer jag att döda dina föräldrar”.
– Sedan, när en bild eller film väl har skickats, kan den användas som utpressning för att få barnet att göra andra saker: ”Om du inte skickar fler bilder kommer jag att sprida din bild till alla du känner”.
Var på nätet kommer förövare i kontakt med barn för att göra de här sakerna?
– Tyvärr är det så att där det finns barn, där finns det också förövare. Nästan alla appar och spel – även sådana som yngre barn spelar – har idag någon slags chattfunktion, vilket är en vanlig kontaktväg. Det här betyder inte att du per automatik ska förbjuda ditt barn att chatta, det är ju ofta halva nöjet med att spela, men det är jätteviktigt att prata med barnet om säkerhet och risker före hen får börja chatta.
Ser riskerna på nätet olika ut för yngre och äldre barn?
– På det stora hela är riskerna desamma, förövare finns där barn finns oavsett om barnet spelar ett hästspel eller hänger på en discordkanal. När det gäller äldre barn så är det vanligt idag att de frivilligt skickar bilder till någon annan, till exempel en partner. En risk då är att bilden sprids vidare, till andra personer eller publiceras på nätet. Barn vi pratar med berättar också att det är vardag att få förfrågningar och tjat om nakenbilder från jämnåriga. Något som gäller både yngre och äldre barn är att konsekvenstänket inte är färdigutvecklat. Många gånger förstår inte ett barn vad det innebär för risker att skicka en nakenbild förrän det är för sent.
Jag tycker det känns svårt att prata med mitt barn om det här och jag vill inte skrämma hen. Vad tänker ni om det?
– Du är verkligen inte är ensam om att känna så, men du som förälder är jätteviktig. Precis som vi lär våra barn att gå över ett övergångsställe, eller använda en brödkniv på ett säkert sätt, så måste vi prata om risker på nätet och vad hen kan göra om något händer. Att inte prata om det här riskerar att försätta barnet i en väldigt skrämmande situation om något faktiskt händer. Barnet har rätt att få veta att det finns personer som gör elaka saker, som att hota eller låtsas vara någon annan. Annars kanske hen inte ser någon annan utväg än att göra som förövaren säger.
– Tänk på att allt prat du har med ditt barn är bättre än inget snack alls. Du behöver absolut inte känna att du måste kunna allt om ämnet! Det allra viktigaste rådet du kan ge ett barn är att om något dåligt på nätet så kan hen alltid stänga av och prata med dig eller någon annan vuxen. Få barnet att barnet förstå att det aldrig hens fel och att du inte kommer bli arg om hen berättar.
Här hittar du fler tips och råd till föräldrar >
En fråga som ECPAT ofta får är vad det är för skillnad mellan en pedofil och en förövare. Att använda rätt begrepp gör skillnad och vi tänkte kortfattat försöka förklara varför.
Flera medier har den senaste tiden uppmärksammat det som kommit att kallas ”sharenting” – när föräldrar lägger upp bilder eller filmer på sina barn i sociala medier eller någon annanstans på internet.
Spel, appar och sociala medier fyller viktiga funktioner i barns liv. Även små barn umgås via paddan, vinner och förlorar i spel, spelar in videos där de dansar och facetimar med mormor och morfar. Vår nya rapport är inte ett inlägg i skärmtidsdebatten. Om den leder till att ett enda barn blir av med mobilen, […]
Vi är många som funderar på hur vi ska skydda våra barn från faror på nätet. Det är lätt att tänka att förbud och begräsningar är lösningen. Här förklarar ECPATs Anna Karin Hildingson Boqvist varför det är en dålig idé.
Grooming är en brottslig handling som innebär att en vuxen tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Det senaste åren har förövares beteende förändrades, från mer långsam grooming till snabba hot.
Stämmer uttrycket ”En gång på nätet, alltid på nätet”? Vår analytiker Thomas Andersson förklarar hur det funkar och hur ECPAT kan hjälpa barn och unga med att ta ner kränkande bilder som har spridits.