Ny rapport från Ecpat visar att barn saknar förtroende för polis och socialtjänst
Ecpats nya rapport ”Det finns bra personer också men var är de?” visar på en omfattande brist på tillit till polis och socialtjänst bland barn. Särskilt lågt förtroende har de barn som själva haft kontakt med polis eller socialtjänst. Rapporten bygger på Ecpats årliga undersökning “Nude på nätet” från 2024, där över 1200 barn mellan 10 och 17 år deltog.
Undersökningen visar att barn som har haft kontakt med polis eller socialtjänst har betydligt lägre tillit än de som inte haft kontakt. Detta gäller särskilt barn som utsatts för brott, som upplever att myndigheterna inte förstår dem eller deras situation.
Kan få allvarliga konsekvenser
Rapporten visar också att negativa attityder till socialtjänsten och polisen kan få allvarliga konsekvenser. Många barn väljer att inte söka hjälp och stöd om det innebär att de måste ha kontakt med dessa myndigheter. Detta kan leda till att brottsutsattheten fortsätter och att barn inte får det stöd de behöver och har rätt till.
Barnen i rapporten beskriver en rad utmaningar i kontakten med polis och socialtjänst, bland annat:
Bristande tillgänglighet. Långa väntetider hos polisen och svårigheter att hitta kontaktuppgifter till socialtjänsten.
Negativt bemötande. Upplevelser av att inte bli lyssnad på, tagen på allvar eller förstådd.
Diskriminering. Vissa barn upplever att de bemöts annorlunda baserat på socioekonomi, etnicitet eller ålder.
Rädsla för konsekvenser. Många barn är rädda för att deras föräldrar ska få veta vad som hänt, eller att en kontakt med socialtjänsten ska splittra familjen.
Ecpat kräver åtgärder
Ecpat kräver nu åtgärder för att stärka barns tillit till polis och socialtjänst:
En gemensam ingång till socialtjänsten, likt polisens telefonnummer 114 14, för att öka tillgängligheten.
Skärpt tillsyn över myndigheternas arbete med barn.
Ökad kunskap hos polis och socialtjänst om barns rättigheter, barns liv på och utanför nätet, och om barns utsatthet för sexuell exploatering.
Stärkt uppsökande och förebyggande arbete, för att bygga förtroende och tillit hos barn och unga.
Avgörande med tillit
Ecpat anser att det är avgörande att barn kan känna tillit till de myndigheter som ska skydda dem. – Polisen och socialtjänsten behöver finnas där barn och unga är, både på och utanför nätet, för att förebygga att barn utsätts för sexuella övergrepp och för att finnas till hands och ge skydd och stöd när ett barn har utsatts, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare på Ecpat.
Lagstiftningen i Sverige skiljer på barn utifrån puberteten
Ecpat ser dagligen hur omfattande spridningen av dokumenterade sexuella övergrepp på barn är – det vill säga sådant material som rimligen bör falla under det som olyckligt än idag heter barnpornografibrott i svensk lagstiftning. Ofta faller dock inte spridningen av övergreppsmaterial på barn under det brottet. Detta på grund av att bestämmelsen i 16 kap. […]
Tydligt i reportaget ”Vapes mot sex” – vuxna måste börja lyssna på barnen
Som barnrättsorganisation som arbetar för att stoppa sexuella övergrepp mot barn, välkomnar vi Uppdrag Gransknings reportage ”Vapes mot sex”. Reportaget lyfter en viktig fråga – om hur barn och unga utnyttjas sexuellt mot ersättning i form av pengar, presentkort, narkotika, alkohol eller som det lyfts i reportaget, vapes. Vi på Ecpat har under många år, […]
Instagram lanserar ”tonårskonton” – en trygghet för barn eller ökad föräldrakontroll?
Meta, företaget bakom Instagram, gick nyligen ut med nyheten att de ska införa särskilda så kallade tonårskonton, som riktar sig till alla barn under 18 år. De nya tonårskontona blir privata, vilket innebär att okända personer inte längre kan skicka meddelanden till tonåringar. Dessutom får föräldrar tillgång till information om vilka barnet har kommunicerat med. […]
Nästa år är det dags för granskning av mänskliga rättigheter i Sverige. Inom ramen för FN:s råd för mänskliga rättigheter granskas världens länder regelbundet av varandra och får besvara frågor och ta emot rekommendationer (så kallad UPR, Universal Periodic Review). Som flera andra civilsamhällesorganisationer har Ecpat skickat in en rapport som utgör en del av […]