ECPAT deltar under Almedalsveckan på Barnrättstorget tillsammans med flera andra barnrättsorganisationer.

ECPATs program under veckan


Tisdag 25 juni

Tycker unga pojkar att jämställdheten gått för långt?

Tisdag 25 juni, kl. 13.00-13.45
Barnrättstorget, Hamnplan, H209

Polariseringen mellan flickor och pojkars attityder till jämställdhet, makt och sexuellt våld är stor. Vi ser en oroande utveckling när det gäller pojkars attityder i dessa frågor, samtidigt som pojkarna själva beskriver att de navigerar både oro, osäkerhet och okunskap.

Medverkande: Sophie Josephson, Programchef, ECPAT, Juno Blom, Barnombudsman, Barnombudsmannen, Paulina Brandberg, Jämställdhetsminister, Liberalerna, Janine Alm Ericson, Jämställdhetspolitisk talesperson, Miljöpartiet, Viktor Lindberg, Sverok

Till programpunkten i Almedalskalendern

Vem bryr sig om pojkar som utpressas på nätet?

Tisdag 25 juni, kl. 15.00-15.45
Barnrättstorget, Hamnplan, H209

En ny typ av brottslighet som drabbar tonårspojkar har observerats, där förövarens motiv är ekonomisk vinning. Förövare med koppling till organiserad brottslighet hotar pojkar med att deras nakenbilder ska spridas om de inte betalar.

Till programpunkten i Almedalskalendern


Onsdag 26 juni

Är sugardejting okej, eller?

Onsdag 26 juni, kl. 10.00-10.45
Barnrättstorget, Hamnplan, H209

Ordet sugardejting används för att beskriva en sexuell relation mellan en äldre och en yngre person, där den yngre får pengar eller saker i utbyte. I vår undersökning svarar drygt en femtedel av flickor mellan 10 och 17 år att de själva eller någon de känner har erfarenhet av sugardejting.

Medverkande: Anna Karin Hildingson Boqvist, Generalsekreterare, ECPAT, Silvia Ingolfsdottir Åkermark, Advokat, Brottsbyrån, Jan Jönsson, Oppositionsborgarråd Stockholms stad, Liberalerna, Max Sjöquist, RFSL Ungdom, Louise Åhlén, Polisinspektör

Till programpunkten i Almedalskalendern

Våld i ungas parrelationer

Onsdag 26 juni, kl. 13.00-13.45
Barnrättstorget, Hamnplan H209

En stor del av våldet unga möter i nära relationer sker på nätet. Vi ser att det är en plats där normer, trender och könsroller upprätthålls och förstärks vilket kan leda till att sexualbrott bagatelliseras. Det misogyna klimatet ökar risken för att flickor utsätt för övergrepp. Sannolikheten för flickor att bli uthängda på nätet korrelerar med andra risker, såsom att bli utsatta för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. 

Medverkande: Anna Karin Hildingson Boqvist, Generalsekreterare, ECPAT, Mikael Thörn, Enhetschef, Jämställdhetsmyndigheten, Paulina Brandberg, Jämställdhetsminister, (L), Ulrika Westerlund, Riksdagsledamot, (MP), Johan Hultberg, Riksdagsledamot, (M), Annika Strandhäll, Riksdagsledamot, (S), Lina Fridén, Förbundsordförande, RFSU

Till programpunkten i Almedalskalendern

Unga tar plats – unga möter politiker

Onsdag 26 juni, kl. 15.00-16.45
Barnrättstorget, Hamnplan, H209

Under Unga tar plats bjuds barn och unga in att ställa frågor till politiker på scen. De måste besvara frågorna och samtidigt föra dialog med barnen för att skapa ett meningsfullt utbyte mellan barnens värld och politikernas. Genom samtal med politiker och ett öppet samtalsklimat kan barn få det inflytande och den delaktighet som de har rätt till enligt barnkonventionen. Syftet med Unga tar plats är att ge barn och unga en plattform där deras frågor lyfts och tas på allvar. Vidare syftar samtalet till att öka vuxenvärldens medvetenhet om barns verklighet. Vi vill ge barn och unga möjlighet att få sin röst hörd, påverka och vara en del av den politiska debatten. kl. 15.00-16.00 Unga möter politiker kl. 16.00-16.45 Efterföljande mingel.

Medverkande: Martina Johansson, Riksdagsledamot, Centerpartiet, Emil Eneblad, Talesperson, Ungsvenskarna, Camilla Rinaldo Miller, Riksdagsledamot, Kristdemokraterna, Hanna Lindqvist, Jämställdhets- och utbildningspolitisk talesperson, Grön Ungdom, Cecilia Elving, Ordförande, Liberala kvinnor, Lotta Johnsson Fornarve, Riksdagsledamot, Vänsterpartiet.

Arrangörer: ECPAT, BUFFF, Riksförbundet DHB, Erikshjälpen, Junis, Lilla Hjärtats vänförening, SOS Barnbyar, Lex Tintin, RFSU, Sveriges Stadsmissioner, FFFF.

Till programpunkten i Almedalskalender


Torsdag 27 juni

Hur kan teknisk innovation stoppa spridning av övergreppsbilder på barn?

Torsdag 27 juni, kl. 10.00-10.45
Mellangatan 7

Teknikföretagen har möjlighet att göra en enorm insats för att bidra till lösningar på ett av de största globala samhällsproblemen – sexuella övergrepp mot barn. Idag görs viktiga innovationer inom civilsamhället och näringslivet, men mer kan göras i samverkan. Finansieringen och kunskapen behövs. Ett exempel på innovation som gör skillnad är Project Arachnid, en webbcrawler och en plattform, som startades av Canadian Center for Child Protection 2017. Arachnid är en innovativ uppsättning verktyg, där AI och analytiker bedömer stora mängder övergreppsmaterial från internet, och när det är bedömt skickas en begäran om att det ska tas ned. Sedan starten har Arachnid bidragit till att över 70 miljoner misstänkta bilder upptäckts. Vilka möjligheter finns med AI-teknik för att stoppa spridningen av dokumenterade sexuella övergrepp mot barn? Vilka är riskerna? Vill techföretagen bidra till samhällsförändring – på riktigt?

Medverkande: Anna Karin Hildingson Boqvist, Generalsekreterare, ECPAT
Jonas Lindström, Koncernsäkerhetschef, Tele2
Lars Kry, VD, Nexer Group
Anders Årbrandt, VD, Svenska Postkodlotteriet

Till programpunkten i Almedalskalendern