En fråga som ECPAT ofta får är vad det är för skillnad mellan en pedofil och en förövare. Att använda rätt begrepp gör skillnad och vi tänkte kortfattat försöka förklara varför.
Vad är det för skillnad mellan en pedofil och en förövare?
För ett barn som utsätts är det inte viktigt vad vi kallar en person som begår sexuella övergrepp. Alla övergrepp är allvarliga och olagliga. Det kan ändå vara viktigt att känna till att begreppen inte är synonyma.
Pedofili är i första hand en sexuell störning som bland annat innebär ett varaktigt sexuellt intresse för barn. Detta kan visa sig i fantasier, impulser och ibland, men inte alls alltid, i faktiska sexuella övergrepp mot barn.
Begreppet förövare beskriver däremot alla som begått ett eller flera sexuella övergrepp mot ett barn. Det kan vara en person med pedofil störning, men minst lika ofta någon som inte varaktigt tänder sexuellt på barn. Det finns ungdomar och vuxna som begår övergrepp på barn när “tillfälle ges”. Det kan till exempel handla om övergrepp som begås utomlands eller på nätet. Barnet kan också uppfattas som ett enklare brottsoffer.
Varför är det viktigt att hålla isär begreppen?
Det absolut viktigaste är att förebygga sexuella övergrepp mot barn innan de sker. I andra hand att upptäcka övergreppen så att barnet kan få den hjälp det har rätt till.
Det är naturligt att känna ilska mot handlingar som sexuella övergrepp mot barn. Problemet är att reaktioner som ilska och hat kan öka risken för övergrepp.
Om någon med pedofil störning begår sexuella övergrepp beror nämligen inte bara på vad de intresseras av sexuellt utan också på hur de tänker, mår och beter sig i övrigt. Det är bland annat därför som offentlig uthängning på nätet inte fungerar riskminskande. Det är viktigt att dessa personer inte drar sig undan ännu mer, utan istället väljer att ta ansvar och vågar söka hjälp. De måste veta att förebyggande insatser finns och att samhället vill hjälpa dem innan de riskerar att begå brott.
Genom att använda rätt begrepp vid rätt tillfälle kan vi tillsammans hjälpas åt så att fler övergrepp kan stoppas innan de begås.
PrevenTell är en nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa.
Vi är många som funderar på hur vi ska skydda våra barn från faror på nätet. Det är lätt att tänka att förbud och begräsningar är lösningen. Här förklarar ECPATs Anna Karin Hildingson Boqvist varför det är en dålig idé.
Stämmer uttrycket ”En gång på nätet, alltid på nätet”? Vår analytiker Thomas Andersson förklarar hur det funkar och hur ECPAT kan hjälpa barn och unga med att ta ner kränkande bilder som har spridits.
Grooming är en brottslig handling som innebär att en vuxen tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Det senaste åren har förövares beteende förändrades, från mer långsam grooming till snabba hot.
På senare tid har en rad reportage och inlägg kring ungas sexvanor hörts i media. Det har pratats om att minderåriga säljer sex efter att ha blivit av med arbetet, då ofta kallat för ”sugardejting”.