Ut ur utsatthet – en utredning om stöd och hjälp till utsatta barn
ECPAT har fått möjlighet att yttra sig över utredningen ”Ut ur utsatthet” som föreslår ett program för barn som utsatts för sexuell exploatering och människohandel för sexuella ändamål. Vi ställer oss positiva till att frågan om rätt stöd och hjälp till utsatta barn utreds, men har synpunkter på utformningen av programmen.
Utredningen belyser behovet av stärkt arbete med upptäckt, identifiering och program för barn i sexuell exploatering, men innehåller främst vaga förslag. ECPAT efterlyser generellt mer konkreta förslag kring de identifierade problemen och hur den viktiga samverkan mellan civilsamhället och myndigheter ska ske.
Barns rätt till stöd
I utredningen definieras sexuell exploatering av barn som sexuella övergrepp där ersättning i någon form, pengar eller andra saker, ges i samband med ett fysiskt möte eller online. ECPAT vill understryka att sexuella övergrepp mot barn utan ersättning delar flera aspekter av den problembild som utredningen beskriver, exempelvis svårigheterna att upptäcka brott, identifiera brottsoffer samt ge stöd till brottsoffer. Dessa barn har rätt till motsvarande stöd.
Vikten av långsiktig finansiering
Enligt utredningen ska ingångar till programmet bestå av lågtröskelverksamheter, så att barnen på ett så enkelt sätt som möjligt kan etablera den första kontakten. Här menar utredningen att civilsamhället har en viktig roll, bland annat i och med anonymiserad stödverksamhet. ECPAT kan styrka vikten av sådan lågtröskelverksamhet som beskrivs i utredningen, möjligheten till anonymitet och att verksamheten når barn som inte tidigare berättat om sin utsatthet. I utredningen nämns att denna typ av verksamhet måste finansieras. ECPAT vill här poängtera vikten av en långsiktig finansiering av denna typ av verksamhet, med tanke på vilken viktig och avgörande roll civilsamhället spelar när det kommer till lågtröskelverksamheter och att upptäcka utsatta barn.
Avgörande att barnen själva får höras
ECPAT utgår alltid från barnens röster och anser därför att utredningen borde inhämtat barnens erfarenheter, tankar och åsikter om förslaget. Om ett individuellt program ska utformas för barn för att ge dem rätt stöd och hjälp är det avgörande att barnen själva får höras och att det ges utrymme för deras åsikter och tankar. För att barnen ska känna sig trygga, sedda, hörda och respekterade måste vi förstå deras egna perspektiv och upplevelser. Barnens perspektiv är nyckeln till rätt stöd.
Rätt form av stöd och hjälp
Vidare anser ECPAT att det är av stor vikt att poängtera problemen kring tvångsplacering av barn som varit utsatta för sexuell exploatering. Som även utredningen påtalar förekommer det idag att barn som varit utsatta för sexuell exploatering inte bedöms som våldsutsatta utan beskrivs som barn med “ett socialt nedbrytande beteende”. Insatserna som barnen får upplevs som skuldbeläggande och bestraffande och ger inte barnen det stöd och den hjälp de behöver. Barnen måste erbjudas rätt form av stöd och hjälp, inte sådan som skuldbelägger och straffar dem. Här är det åter viktigt att poängtera vilken avgörande betydelse det har att lyssna på barnens tanker, upplevelser och åsikter.
Den 1 augusti 2022 började en ändring av sexualbrottslagstiftningen gälla – en ändring som ECPAT Sverige kämpat för länge. Ändringen av lagstiftningen innebar att sexuella övergrepp som sker på distans, framför allt över nätet, inte längre krävde att förövaren var med i realtid när ett barn blev utsatt för brott. Även innan ändringen av sexualbrottslagstiftningen […]
ECPAT kritiserar förslag om ökad användning av tvångsåtgärder på SiS-hem
Utredningen ”Avskildhet vid dygnsvila” (Ds 2024:7) lyfter möjligheten att låsa in barn inom Statens institutionsstyrelse (SiS) på deras bostadsrum under natten. Enligt barnkonventionen ska barnens bästa vara avgörande i alla beslut som rör dem. ECPAT anser att utredningen bygger på en generell lösning som inte tar hänsyn till det enskilda barnets bästa. Utredningen lägger fram […]
Högsta domstolen saknar barnrättsperspektiv när lärare frias efter att ha kommenterat elevs bröst
Till vår stödlinje Ditt ECPAT hör många barn av sig och berättar om hur de blir utsatta för olika former av sexuella kränkningar av lärare på skolan. Det rör sig om allt från sexuella anspelningar och kommentarer, till våldtäkter i och utanför skolans lokaler. Sexuella ofredanden i form av tafsanden och kränkande uttryck är en […]
ECPAT har fått status som betrodd anmälare inom förordningen om digitala tjänster
Som första organisation i Sverige har ECPAT beviljats status som betrodd anmälare inom förordningen om digitala tjänster (Digital Services Act). Det innebär att när ECPAT anmäler olagligt innehåll – i vårt fall sexuell exploatering av barn – till en onlineplattform, ska anmälan hanteras extra skyndsamt. EU:s regler om en inre marknad för digitala tjänster (DSA-förordningen) […]