Ut ur utsatthet – en utredning om stöd och hjälp till utsatta barn
Ecpat har fått möjlighet att yttra sig över utredningen ”Ut ur utsatthet” som föreslår ett program för barn som utsatts för sexuell exploatering och människohandel för sexuella ändamål. Vi ställer oss positiva till att frågan om rätt stöd och hjälp till utsatta barn utreds, men har synpunkter på utformningen av programmen.
Utredningen belyser behovet av stärkt arbete med upptäckt, identifiering och program för barn i sexuell exploatering, men innehåller främst vaga förslag. Ecpat efterlyser generellt mer konkreta förslag kring de identifierade problemen och hur den viktiga samverkan mellan civilsamhället och myndigheter ska ske.
Barns rätt till stöd
I utredningen definieras sexuell exploatering av barn som sexuella övergrepp där ersättning i någon form, pengar eller andra saker, ges i samband med ett fysiskt möte eller online. Ecpat vill understryka att sexuella övergrepp mot barn utan ersättning delar flera aspekter av den problembild som utredningen beskriver, exempelvis svårigheterna att upptäcka brott, identifiera brottsoffer samt ge stöd till brottsoffer. Dessa barn har rätt till motsvarande stöd.
Vikten av långsiktig finansiering
Enligt utredningen ska ingångar till programmet bestå av lågtröskelverksamheter, så att barnen på ett så enkelt sätt som möjligt kan etablera den första kontakten. Här menar utredningen att civilsamhället har en viktig roll, bland annat i och med anonymiserad stödverksamhet. Ecpat kan styrka vikten av sådan lågtröskelverksamhet som beskrivs i utredningen, möjligheten till anonymitet och att verksamheten når barn som inte tidigare berättat om sin utsatthet. I utredningen nämns att denna typ av verksamhet måste finansieras. Ecpat vill här poängtera vikten av en långsiktig finansiering av denna typ av verksamhet, med tanke på vilken viktig och avgörande roll civilsamhället spelar när det kommer till lågtröskelverksamheter och att upptäcka utsatta barn.
Avgörande att barnen själva får höras
Ecpat utgår alltid från barnens röster och anser därför att utredningen borde inhämtat barnens erfarenheter, tankar och åsikter om förslaget. Om ett individuellt program ska utformas för barn för att ge dem rätt stöd och hjälp är det avgörande att barnen själva får höras och att det ges utrymme för deras åsikter och tankar. För att barnen ska känna sig trygga, sedda, hörda och respekterade måste vi förstå deras egna perspektiv och upplevelser. Barnens perspektiv är nyckeln till rätt stöd.
Rätt form av stöd och hjälp
Vidare anser Ecpat att det är av stor vikt att poängtera problemen kring tvångsplacering av barn som varit utsatta för sexuell exploatering. Som även utredningen påtalar förekommer det idag att barn som varit utsatta för sexuell exploatering inte bedöms som våldsutsatta utan beskrivs som barn med “ett socialt nedbrytande beteende”. Insatserna som barnen får upplevs som skuldbeläggande och bestraffande och ger inte barnen det stöd och den hjälp de behöver. Barnen måste erbjudas rätt form av stöd och hjälp, inte sådan som skuldbelägger och straffar dem. Här är det åter viktigt att poängtera vilken avgörande betydelse det har att lyssna på barnens tanker, upplevelser och åsikter.
Ny rapport från Ecpat visar att barn saknar förtroende för polis och socialtjänst
Ecpats nya rapport ”Det finns bra personer också men var är de?” visar på en omfattande brist på tillit till polis och socialtjänst bland barn. Särskilt lågt förtroende har de barn som själva haft kontakt med polis eller socialtjänst. Rapporten bygger på Ecpats årliga undersökning “Nude på nätet” från 2024, där över 1200 barn mellan […]
Lagstiftningen i Sverige skiljer på barn utifrån puberteten
Ecpat ser dagligen hur omfattande spridningen av dokumenterade sexuella övergrepp på barn är – det vill säga sådant material som rimligen bör falla under det som olyckligt än idag heter barnpornografibrott i svensk lagstiftning. Ofta faller dock inte spridningen av övergreppsmaterial på barn under det brottet. Detta på grund av att bestämmelsen i 16 kap. […]
Tydligt i reportaget ”Vapes mot sex” – vuxna måste börja lyssna på barnen
Som barnrättsorganisation som arbetar för att stoppa sexuella övergrepp mot barn, välkomnar vi Uppdrag Gransknings reportage ”Vapes mot sex”. Reportaget lyfter en viktig fråga – om hur barn och unga utnyttjas sexuellt mot ersättning i form av pengar, presentkort, narkotika, alkohol eller som det lyfts i reportaget, vapes. Vi på Ecpat har under många år, […]
Instagram lanserar ”tonårskonton” – en trygghet för barn eller ökad föräldrakontroll?
Meta, företaget bakom Instagram, gick nyligen ut med nyheten att de ska införa särskilda så kallade tonårskonton, som riktar sig till alla barn under 18 år. De nya tonårskontona blir privata, vilket innebär att okända personer inte längre kan skicka meddelanden till tonåringar. Dessutom får föräldrar tillgång till information om vilka barnet har kommunicerat med. […]