Ny rapport från FN uppmärksammar sexuella övergrepp mot barn i digital miljö

Enligt en ny rapport från FN ökar användandet av teknik för att sexuellt utnyttja och begå övergrepp mot barn. Rapporten, som är skriven av Mama Fatima Singhateh – FN:s särskilda rapportör om sexuell exploatering av barn – lyfter fram både existerande och nya former av övergrepp i den digitala miljön.

Var tredje internetanvändare är ett barn, och barn tillbringar mer tid online än någonsin tidigare. Enligt en studie har cirka 302 miljoner barn utsatts för sexuell exploatering och övergrepp online under det senaste året. Åtta av tio barn anger i undersökningen #MyVoiceMySafety att det är troligt eller mycket troligt att barn upplever saker som skadar dem eller får dem att känna sig otrygga online.
– Även i Ecpat Sveriges egen undersökning ”Nude på nätet” ser vi en stor utsatthet hos barn när det kommer till sexuell exploatering på nätet. Fyra av fem flickor svarar att de utsatts för minst ett brott kopplat till sexuell exploatering och de flesta brotten har skett på nätet, säger Elin Enlund, barnrättsjurist på Ecpat.

Ecpat påverkar globalt

Innan rapporten skrevs fick flera olika aktörer, bland annat Ecpat Sverige, möjlighet att yttra sig om ämnet och vad vi anser vara det viktigaste att lyfta. I den färdiga rapporten hänvisas det till Ecpat Sverige på ett flertal ställen, bland annat när exposekonton lyfts och när det skrivs om svårigheterna för barn att anmäla material på plattformar. Vi hänvisas även till i frågor om AI-genererat övergreppsmaterial, samt när problematiken med krypterade tjänster uppmärksammas.
– Att Ecpat Sverige hänvisas till flertalet gånger i rapporten är oerhört glädjande och visar på att våra synpunkter har tagits på allvar av FN:s särskilda rapportör. Ecpat Sverige får kunskap direkt från barnen när det gäller barns utsatthet på nätet och vi är stolta att kunna vara med och påverka på global nivå, säger Elin Enlund.

Förslag i linje med Ecpats krav

Rapporten innehåller ett antal rekommendationer och föreslår bland annat att stärka lagar och regler för att förhindra och bestraffa alla former av sexuella övergrepp mot barn online. Den lyfter också teknikföretagens ansvar, exempelvis i form av obligatoriska åtgärder för att skydda barn, såsom åldersverifiering, innehållsmoderering och anmälningsfunktioner.
– Rapportens förslag går i huvudsak i linje med Ecpats Sveriges krav vad gäller åtgärder för att skydda barn mot sexuell exploatering på nätet. Ecpat Sverige vill dock särskilt lyfta att vad gäller åldersverifiering kan det i sig aldrig ensamt vara ett skydd för barnen, utan kan vara ett komplement till andra metoder, om det används på ett sätt som är proportionerligt och utifrån barnets bästa, säger Elin Enlund.

Vikten av barns delaktighet

FN:s särskilda rapportör lyfter vikten av att stater säkerställer att stödlinjer, likt Ditt Ecpat, ska ha tillräcklig finansiering för att kunna hjälpa barn och unga och att barnvänlig information om risker i digitala miljöer måste spridas och göras tillgängligt för alla barn. Hon betonar också vikten av barns delaktighet när det gäller beslutsfattande och införande av tekniska lösningar och standarder i tjänster som användas av barn.

Relaterade artiklar

EU:s AI-lagstiftning – ett steg mot ett säkrare internet för barn

Som en del av den digitala strategin vill EU reglera artificiell intelligens (AI). Detta för att säkerställa bättre villkor för utveckling och användning av denna teknik. – AI kan i många sammanhang vara till stor fördel och hjälp, men det finns även oerhört stora risker med tekniken, inte minst när det gäller barns utsatthet på nätet. Det […]

Läs mer

Ut ur utsatthet – en utredning om stöd och hjälp till utsatta barn 

Ecpat har fått möjlighet att yttra sig över utredningen ”Ut ur utsatthet” som föreslår ett program för barn som utsatts för sexuell exploatering och människohandel för sexuella ändamål. Vi ställer oss positiva till att frågan om rätt stöd och hjälp till utsatta barn utreds, men har synpunkter på utformningen av programmen.   Utredningen belyser behovet av […]

Läs mer

Två år med ett starkare skydd för barn

Den 1 augusti 2022 började en ändring av sexualbrottslagstiftningen gälla – en ändring som Ecpat Sverige kämpat för länge. Ändringen av lagstiftningen innebar att sexuella övergrepp som sker på distans, framför allt över nätet, inte längre krävde att förövaren var med i realtid när ett barn blev utsatt för brott. Även innan ändringen av sexualbrottslagstiftningen […]

Läs mer

Ecpat kritiserar förslag om ökad användning av tvångsåtgärder på SiS-hem

Utredningen ”Avskildhet vid dygnsvila” (Ds 2024:7) lyfter möjligheten att låsa in barn inom Statens institutionsstyrelse (SiS) på deras bostadsrum under natten. Enligt barnkonventionen ska barnens bästa vara avgörande i alla beslut som rör dem. Ecpat anser att utredningen bygger på en generell lösning som inte tar hänsyn till det enskilda barnets bästa. Utredningen lägger fram […]

Läs mer