Myggnät och filtar hjälper inte mot sexuella övergrepp

Jag hade tjugo minuter på mig att besöka Mombasas kritvita strand innan jag skulle hoppa på tåget till Nairobi och flyga hem. Tillsammans med två svenska poliser hade jag spenderat en vecka i Kenya för att bland annat utbilda svenska ambassaden i sexuell exploatering av barn. Schemat hade varit intensivt, fullt av intressanta möten och bilfärder på skumpiga vägar, och huvudet var full av intryck.

En man kom direkt fram och började prata. Jag förstod att han ville sälja souvenirer men jag hade inga pengar på mig. Jag förklarade läget och berättade att jag var på väg till tåget. Det enda jag hade var min mobiltelefon för att ta några snabba bilder på stranden. En strand som är oändligt vacker, och samtidigt ökänd för att vara en hot spot för sexuell exploatering. Enligt en rapport från UNICEF 2006 är 30 procent av tonåringarna i detta kustområde utsatta för sexuell exploatering, en siffra som inte verkar ha minskat.

Mannen var oerhört vänlig men ögonen uppgivna. Vad för besökare var jag egentligen? Jag förklarade att jag inte var turist, utan i Kenya på arbetsresa. Han frågade vidare men mitt arbete imponerade inte. Jurist? Hur ska juridik kunna hjälpa några barn, vi behöver mediciner. Men några sådana hade jag ju inte heller.

Det är svårt att arbeta mot sexuell exploatering av barn. Vi har inga mediciner att dela ut, inga myggnät eller filtar som skyddar mot sexuella övergrepp. Vårt arbete är långsiktigt, och resultaten kan dröja. Kunskapshöjande insatser kräver resurser och lagändringar tar tid.

Men det är i möten som dessa som min motivation ändå stärks. Alla barn har rätt att växa upp utan sexuell exploatering. Trots det finns det överallt, inget land och ingen region är immun. Det händer i Sverige och det händer i Kenya. Och de finns de som utnyttjar andras utsatta situation för att komma åt barn.

Tusentals barn utnyttjas varje år av resande förövare. Bara några få döms, hur många som kommer undan vet vi inte. I projektet Säg vad du såg, som vi driver tillsammans med Childhood, arbetar vi för att minska och förebygga sexuell exploatering av barn inom resande och turism. Vi engagerar bland annat svenska myndigheter och företag i utlandet så att fler har kunskap om hur och var de kan anmäla sexuell exploatering av barn. Vi sprider också kunskap om att svenska förövare som begår brott utomlands kan dömas och straffas i Sverige.

Mitt i semesterparadiset kan du själv bli vittne till sexuell exploatering av barn. Om du ser något misstänkt på din resa, anmäl alltid dina misstankar till polisen. Det kan vara polis på destinationen eller svensk polis. Uppge så många detaljer du kan. Du kan också anmäla till ECPAT Hotline.

/ Clara Ludvigsson, jurist på ECPAT Sverige och projektledare Säg vad du såg

Säg vad du såg
I projektet Säg vad du såg samarbetar vi med Childhood, Nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten (Noa), nationella samordningen mot människohandel vid Jämställdhetsmyndigheten och Friends International, Child Safe Movement. Samarbetet är ett treårigt projekt som finansieras av Postkodlotteriet. Läs mer på Resekurage.se. #sägvaddusåg #postkodeffekten #ecpativärlden

Det här är ett exempel på hur ECPAT Sverige arbetar tillsammans med aktörer i andra länder för att motverka sexuell exploatering av barn runt om i världen. Detta är ett globalt problem och förövarna finns överallt. Hjälp oss stoppa sexuella övergrepp på barn – swisha 90 34 34 9 eller bli månadsgivare.

Relaterade artiklar

“Hellre en anmälan för mycket än ingen alls”

I dagarna har flera fall där barn utsatts för sexuella övergrepp och sexuell exploatering uppmärksammats i media. Vi ser omfattningen av denna brottslighet dagligen, och även konsekvenserna för det enskilda barnet.

Läs mer

Vi välkomnar det nya brottet, barnfridsbrott

ECPAT ser införandet av brottet som ett steg i rätt riktning. I vårt remissvar lyfte vi särskilt de barn som utsätts för att bevittna sexuella övergrepp på syskon av en närstående.

Läs mer

Svenskar fortsätter utnyttja barn sexuellt utomlands

Nyligen kom ännu en dom där en man i Sverige sexuellt exploaterat barn på Filippinerna genom livestreaming, och i veckan inleddes rättegången mot en man i 75-års åldern.

Läs mer

Vi har fortsatt göra skillnad när det behövts som mest

ECPAT Sveriges partners i Kambodja och Filippinerna har drabbats hårt av pandemin. Trots det har de fortsatt sitt viktiga arbete för barn.

Läs mer