Högsta domstolen saknar barnrättsperspektiv när lärare frias efter att ha kommenterat elevs bröst
Till vår stödlinje Ditt ECPAT hör många barn av sig och berättar om hur de blir utsatta för olika former av sexuella kränkningar av lärare på skolan. Det rör sig om allt från sexuella anspelningar och kommentarer, till våldtäkter i och utanför skolans lokaler. Sexuella ofredanden i form av tafsanden och kränkande uttryck är en kränkning av barnets rätt att inte utsättas för sexuella övergrepp. Högsta domstolen blundar helt för barns utsatthet i skolan när de nu friat en lärare som kommenterat en elevs bröst. Högsta domstolens domar är vägledande för landets domstolar, vilket gör att denna dom kan leda till sämre skydd och möjlighet till upprättelse för elever som utsätts i skolan.
Vad som hänt är att en femtonårig flicka tog på sig ett tyngdlyftarbälte under en idrottslektion varpå hennes idrottslärare säger ”oj, vilka stora bröst du fick nu”. Flickan upplevde händelsen som mycket obehaglig och både hon och hennes klasskamrater hade svårt att veta hur de skulle hantera händelsen. Läraren har i efterhand sagt att han ångrar sitt uttalande som enligt honom var helt spontant.
För sexuellt ofredande döms den som genom ord eller handlande ofredar en annan på ett sätt som typiskt sett kränker någons sexuella integritet. Det innebär att bedömningen ska göras objektivt, oavsett vad gärningspersonen ville eller avsåg. Domstolen måste alltså avgöra frågan om det som skett är sexuellt kränkande.
Tingsrätten och hovrätten dömde läraren för sexuellt ofredande och hovrätten lyfte särskilt fram att det hände i en skolmiljö och att det var flickans lärare som fällde kommentaren. Det är starka skäl menar domstolen för att det läraren sa ska bedömas som sexuellt ofredande.
Högsta domstolen belyser över huvud taget inte vilken betydelse det ska ha att kommentaren gjorts i skolmiljö och att det handlar om en vuxen lärare och en elev som är ett barn. Högsta domstolen fastslår i stället att eftersom det var ett spontant uttalande som en reaktion på vad som hände när eleven tog på sig tyngdlyftarbältet så är det inte straffbart som ett sexuellt ofredande. Efter att ha konstaterat att kommentarer om bröst ofta kan utgöra sexuella ofredanden kommer de ändå fram till att spontaniteten i lärarens kommentar gör att att detta inte är fallet denna gång. De missar att ta med skolkontexten och det skolpliktiga barnets utsatthet i bedömningen.
ECPAT Sverige kan inte se Högsta domstolens avgörande som något annat än ett totalt misslyckande i att värna barns rättigheter. Det är ett svek mot de elever som varje dag går till skolan i rädsla för en lärare som utsätter dem för sexuella kränkningar och övergrepp.
Ut ur utsatthet – en utredning om stöd och hjälp till utsatta barn
ECPAT har fått möjlighet att yttra sig över utredningen ”Ut ur utsatthet” som föreslår ett program för barn som utsatts för sexuell exploatering och människohandel för sexuella ändamål. Vi ställer oss positiva till att frågan om rätt stöd och hjälp till utsatta barn utreds, men har synpunkter på utformningen av programmen. Utredningen belyser behovet av […]
Den 1 augusti 2022 började en ändring av sexualbrottslagstiftningen gälla – en ändring som ECPAT Sverige kämpat för länge. Ändringen av lagstiftningen innebar att sexuella övergrepp som sker på distans, framför allt över nätet, inte längre krävde att förövaren var med i realtid när ett barn blev utsatt för brott. Även innan ändringen av sexualbrottslagstiftningen […]
ECPAT kritiserar förslag om ökad användning av tvångsåtgärder på SiS-hem
Utredningen ”Avskildhet vid dygnsvila” (Ds 2024:7) lyfter möjligheten att låsa in barn inom Statens institutionsstyrelse (SiS) på deras bostadsrum under natten. Enligt barnkonventionen ska barnens bästa vara avgörande i alla beslut som rör dem. ECPAT anser att utredningen bygger på en generell lösning som inte tar hänsyn till det enskilda barnets bästa. Utredningen lägger fram […]
ECPAT har fått status som betrodd anmälare inom förordningen om digitala tjänster
Som första organisation i Sverige har ECPAT beviljats status som betrodd anmälare inom förordningen om digitala tjänster (Digital Services Act). Det innebär att när ECPAT anmäler olagligt innehåll – i vårt fall sexuell exploatering av barn – till en onlineplattform, ska anmälan hanteras extra skyndsamt. EU:s regler om en inre marknad för digitala tjänster (DSA-förordningen) […]