FN-rapportering – ett effektivt påverkansverktyg

Att barnets rättigheter lyfts fram och får ta plats när mänskliga rättigheter diskuteras inom FN och i andra officiella sammanhang är tyvärr inte självklart. Därför är det viktigt att ECPAT och andra delar av civilsamhället bidrar med vår unika kunskap.

Alla länder som bundit sig till barnkonventionen rapporterar till FN:s kommitté för barnets rättigheter (barnrättskommittén). Det är en internationell kommitté som har till uppgift att övervaka att barnkonventionen verkligen följs. Som barnrättsorganisation har vi möjlighet att informera kommittén om hur samhällets stöd och skydd ser ut för barn som utsätts för barn som utsätts för sexuella övergrepp och exploatering i Sverige och även föreslå frågor att ställa till Sveriges regering. Det har vi gjort nu i en rapport som du kan läsa och ladda ner här.

En fråga som vi också tar upp är att våld mot barn borde definieras som ett folkhälsoproblem. Vi vill se en nationell strategi mot våld mot barn, inklusive en handlingsplan för arbetet mot sexuell exploatering av barn. Vi föreslår att barnrättskommittén ska be Sveriges regering att beskriva nya initiativ för att bekämpa alla former av våld mot barn – där sexuell exploatering av barn bör vara ett fokus.

Rapporten är ett viktigt påverkansredskap för att göra situationen för varje barn bättre. Att barnets situation i Sverige förmedlas till FN och andra internationella organ kan leda till större möjligheter att få till förändringar som gör skillnad för barn. Det påverkansarbete vi bedriver blir mycket mer effektivt när vi får FN och omvärlden att uppmärksamma brister i efterlevnaden av barnkonventionen i Sverige.

Den slutgiltiga rapporten med barnrättskommitténs rekommendationer till Sverige kommer att publiceras 2023. ECPAT fortsätter att varje dag arbeta för varje barns rätt till en uppväxt utan att utsättas för sexuell exploatering, och bevaka regeringens arbete i det här.

Varje barn har rätt till en trygg närvaro på nätet. Ändå utsätts många barn i Sverige idag för kränkningar och övergrepp online. Detta vill vi ändra på och arbetar varje dag för att göra skillnad för barn på riktigt!

Relaterade artiklar

Remissyttrande: Statens skolverks förslag till nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet

ECPAT har beretts tillfälle att yttra sig kring Statens skolverks förslag till nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet 2023–2027 och har lämnat sitt yttrande. Sammanfattningsvis ställer sig ECPAT positiva till förslaget och välkomnar målsättningen att alla barn och unga utvecklar digital kompetens, ges möjligheten att utveckla förmågan att förhålla sig till digitala miljöer och att agera säkert, […]

Läs mer

ECPAT Sveriges techkoalition stödjer EU:s kamp mot sexuella övergrepp mot barn

Antalet upptäckta sexuella övergrepp mot barn på nätet ökar snabbt från år till år. Problemets oerhörda omfattning och dess allvarliga och långvariga konsekvenser för brottsoffren gör detta till en samhällsfråga av stor betydelse. Det är också ett komplext problem som kräver åtaganden från alla berörda parter, från staten och brottsbekämpande myndigheter till näringsliv och civilsamhälle […]

Läs mer

Ordförandeskapet ger möjlighet att bekämpa sexuella övergrepp mot barn

Sverige är ordförandeland i EU under första halvan av 2023. Att hålla i ordförandeklubban innebär en möjlighet att sätta prägel på de processer som diskuteras under perioden och att sätta fokus på vikten av att bekämpa och förebygga sexuella övergrepp mot barn.   Sverige har tagit fram övergripande prioriteringar som bland annat inkluderar försvaret av […]

Läs mer

ECPATs påverkansarbete bidrar till förändring

ECPAT arbetar för att inget barn ska utsättas för sexuell exploatering – men det kan vi inte uppnå ensamma. Därför samarbetar vi med privata aktörer och jobbar för att utkräva beslutsfattare och andra makthavare på ansvar i de fall skyddet för barn brister. I vårt arbete inhämtar vi fakta, kunskap och erfarenhet genom kontakt med […]

Läs mer