EU-lagstiftning måste skydda barn mot sexuell exploatering på nätet

Barn som utsätts för olika former av sexuellt våld på nätet mår ofta mycket dåligt och är i stort behov av stöd och hjälp. Vetskapen om att bilder eller filmer på övergrepp finns på kvar nätet orsakar stort lidande för det enskilda barnet. Det är därför av yttersta vikt att övergreppsmaterial upptäcks, rapporteras och tas ned.   

En ny förordning från EU tillåter företag att aktivt söka efter bilder och filmer med sexuella övergrepp mot barn på sina plattformar på nätet. Det är ett steg i rätt riktning, men eftersom det kommer att vara frivilligt för företagen finns inga garantier för att det kommer att ske och för att barnets rättigheter upprätthålls.  

Amerikanska National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC), som likt ECPAT Sveriges Hotline tar emot tips på övergreppsmaterial på nätet, uppger att 99 % av alla inkommande tips på övergrepp är sådant som internetaktörer har upptäckt genom obligatorisk rapportering.  I Sverige och övriga Europa har aktörerna idag ingen skyldighet att rapportera övergreppsmaterial.    

Tidigare tillfällig lagstiftning har gjort det tydligt att obligatorisk användning av automatiserade verktyg som söker efter sexuell exploatering och övergrepp mot barn gör stor skillnad och ett nytt lagförslag som handlar om barnets rätt till skydd mot sexuell exploatering på nätet arbetas just nu fram hos EU-kommissionen.

För att kunna upprätthålla barnets rättigheter måste lagen utformas så att internetaktörer inte bara har möjlighet – utan också en skyldighet – att använda automatiserade verktyg för att upptäcka sexuell exploatering och övergrepp mot barn. De behöver ha en skyldighet att rapportera och ta bort materialet och nedtagna illegala bilder ska dessutom blockeras från att kunna laddas upp igen.  

En undersökning genomfördes på uppdrag av ECPAT under januari 2022, samt oktober 2021, i Sverige samt i sju andra europeiska länder. En stor majoritet av de tillfrågade vuxna uppgav att de stöttar en EU-lagstiftning som gör det obligatoriskt för nättjänstleverantörer att använda automatiserade tekniska verktyg för att eftersöka tecken på sexuell exploatering och övergrepp mot barn på nätet. 

Undersökningsresultaten bekräftar bilden som vi på ECPAT Sverige har och nu är det oerhört viktigt att beslutsfattarna tar sitt ansvar för att öka det rättsliga skyddet för barn som använder digitala plattformar.

Läs mer om ECPATs Project Beacon

Relaterade artiklar

EU:s AI-lagstiftning – ett steg mot ett säkrare internet för barn

Som en del av den digitala strategin vill EU reglera artificiell intelligens (AI). Detta för att säkerställa bättre villkor för utveckling och användning av denna teknik. – AI kan i många sammanhang vara till stor fördel och hjälp, men det finns även oerhört stora risker med tekniken, inte minst när det gäller barns utsatthet på nätet. Det […]

Läs mer

Ny rapport från FN uppmärksammar sexuella övergrepp mot barn i digital miljö

Enligt en ny rapport från FN ökar användandet av teknik för att sexuellt utnyttja och begå övergrepp mot barn. Rapporten, som är skriven av Mama Fatima Singhateh – FN:s särskilda rapportör om sexuell exploatering av barn – lyfter fram både existerande och nya former av övergrepp i den digitala miljön. Var tredje internetanvändare är ett […]

Läs mer

Ut ur utsatthet – en utredning om stöd och hjälp till utsatta barn 

Ecpat har fått möjlighet att yttra sig över utredningen ”Ut ur utsatthet” som föreslår ett program för barn som utsatts för sexuell exploatering och människohandel för sexuella ändamål. Vi ställer oss positiva till att frågan om rätt stöd och hjälp till utsatta barn utreds, men har synpunkter på utformningen av programmen.   Utredningen belyser behovet av […]

Läs mer

Två år med ett starkare skydd för barn

Den 1 augusti 2022 började en ändring av sexualbrottslagstiftningen gälla – en ändring som Ecpat Sverige kämpat för länge. Ändringen av lagstiftningen innebar att sexuella övergrepp som sker på distans, framför allt över nätet, inte längre krävde att förövaren var med i realtid när ett barn blev utsatt för brott. Även innan ändringen av sexualbrottslagstiftningen […]

Läs mer