En nationell handlingsplan behövs

ECPAT har i flera sammanhang och i samtal med politiker drivit frågan om att en nationell strategi mot våld mot barn behövs, med en särskild handlingsplan för arbetet mot sexuella övergrepp och sexuell exploatering av barn. 

Varje barn, oavsett kön och ålder, har rätt till skydd mot våld, sexuella övergrepp och exploatering. En nationell strategi mot våld mot barn med barnrättsperspektivet som en utgångspunkt skulle möjliggöra ett tydligare fokus på en lagstiftning som skyddar barn och ser till att deras specifika rättigheter tillvaratas. Bland annat har vi tagit upp det inom ramen för påverkansarbetet inom FN och också tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer som exempelvis i den här debattartikeln.

Idag kom företrädare för flera partier med det glädjande beskedet att en utredning med syfte att ta fram en nationell strategi mot våld mot barn kommer att tillsättas i höst. Ett viktigt initiativ som kommer att göra skillnad på riktigt för barn!

Våld mot barn är så vanligt förekommande och har ofta så stora konsekvenser för det barn som utsätts att våld mot barn kan och bör definieras som ett folkhälsoproblem. I en kartläggning från Stiftelsen Allmänna Barnhuset som genomfördes under 2016 uppgav 44 procent av eleverna som deltog (4741 elever från årskurs nio eller årskurs två på gymnasiet) att de utsatts för någon typ av våld av en vuxen person någon gång under livet. Totalt 9 procent, 14 procent av flickorna och 2 procent av pojkarna, berättade att de hade utsatts för sexuella övergrepp av en vuxen person. Utifrån detta, och en utveckling idag där mängden övergreppsbilder och -filmer på internet ökar i snabb takt, och där många barn vittnar om att det är vardag för dem med sexuella förfrågningar på nätet, måste arbetet mot sexuell exploatering av barn intensifieras.

Allt våld mot barn, både fysiskt och psykiskt, är förbjudet enligt Barnkonventionens artikel 19. I artikel 34 specificeras också tydligt att Sverige ska skydda barn mot alla former av sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp. Det innebär att varje barn som befinner sig i Sverige har rätt att skyddas mot alla former av våld och övergrepp. I Agenda 2030 är en av målsättningarna också att eliminera allt våld mot barn. Eftersom våld mot barn förekommer i en sådan omfattning och eftersom våldet kan se ut på olika sätt är det av yttersta vikt att vi ser våld mot barn som ett samhällsövergripande problem som måste angripas med breda insatser. En särskild nationell strategi mot våld mot barn kommer att göra att arbetet kan ske mer systematiskt och resurssättas tydligare. ECPAT vill också se en särskild handlingsplan för arbetet mot sexuella övergrepp och sexuell exploatering av barn kopplat till den nationella strategin, för att möjliggöra specifika insatser med hög effektivitet.

ECPAT fortsätter det viktiga arbetet för att göra skillnad på riktigt för barn. Varje barn har rätt till en uppväxt fri från våld och sexuella övergrepp!

Relaterade artiklar

Remissyttrande: Statens skolverks förslag till nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet

ECPAT har beretts tillfälle att yttra sig kring Statens skolverks förslag till nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet 2023–2027 och har lämnat sitt yttrande. Sammanfattningsvis ställer sig ECPAT positiva till förslaget och välkomnar målsättningen att alla barn och unga utvecklar digital kompetens, ges möjligheten att utveckla förmågan att förhålla sig till digitala miljöer och att agera säkert, […]

Läs mer

ECPAT Sveriges techkoalition stödjer EU:s kamp mot sexuella övergrepp mot barn

Antalet upptäckta sexuella övergrepp mot barn på nätet ökar snabbt från år till år. Problemets oerhörda omfattning och dess allvarliga och långvariga konsekvenser för brottsoffren gör detta till en samhällsfråga av stor betydelse. Det är också ett komplext problem som kräver åtaganden från alla berörda parter, från staten och brottsbekämpande myndigheter till näringsliv och civilsamhälle […]

Läs mer

Ordförandeskapet ger möjlighet att bekämpa sexuella övergrepp mot barn

Sverige är ordförandeland i EU under första halvan av 2023. Att hålla i ordförandeklubban innebär en möjlighet att sätta prägel på de processer som diskuteras under perioden och att sätta fokus på vikten av att bekämpa och förebygga sexuella övergrepp mot barn.   Sverige har tagit fram övergripande prioriteringar som bland annat inkluderar försvaret av […]

Läs mer

ECPATs påverkansarbete bidrar till förändring

ECPAT arbetar för att inget barn ska utsättas för sexuell exploatering – men det kan vi inte uppnå ensamma. Därför samarbetar vi med privata aktörer och jobbar för att utkräva beslutsfattare och andra makthavare på ansvar i de fall skyddet för barn brister. I vårt arbete inhämtar vi fakta, kunskap och erfarenhet genom kontakt med […]

Läs mer