Barn som delar övergreppsmaterial med varandra

ECPATs Johanna Engström i TV4 Nyhetsmorgon

Polisen har sett en tydlig ökning av antalet barn som sprider bilder på övergrepp på andra barn på sociala medier. I Svenska Dagbladet berättar kriminalkommissarie Jan Olsson att fler och fler barn i allt yngre åldrar delar bilder och filmer med varandra. Det handlar om allt från avklädda bilder till allvarliga sexuella övergrepp på mycket små barn.

Även vi på ECPAT har uppmärksammat det här fenomenet, vilket vi bland annat har pratat om i TV4 Nyhetsmorgon. Bilderna eller filmerna kan vara på ett barn som övriga barn vet vem det är, men nu allt oftare på okända barn som hämtas från nätet och delas. Delningen sker på de plattformar där barnen normalt sett är, exempelvis Snapchat, Instagram och Discord.

Varför delar barn övergreppsbilder på andra barn?
Det kan finnas många anledningar till att barn väljer att göra så här. Dels är det ju något väldigt mänskligt i att vilja dela något hemskt eller upprörande vi stöter på med någon annan. Då kan det vara enklare att göra det som ett skämt, istället för att ta in det oerhört svåra. Det kan också bli en normal, eller till och med cool, grej i kompisgäng där man försöker hitta värre och värre bilder att bräcka varandra med. Ibland är det en del av en pågående mobbning. Det finns många flera tänkbara anledningar, men det viktiga i detta är att det är en väldig kränkning av det barn som är på bilden eller filmen.

Barn kan uppleva det som oerhört smärtsamt och traumatiskt att bilder och filmer på övergrepp de varit med om delas, det skapar en känsla av att övergreppet aldrig tar slut. Även avklädda och privata bilder som ses av andra upplevs ofta som väldigt obehagligt och svårt att hantera, det märker vi när vi pratar med barn.

Förutom att spridningen orsakar allvarlig skada så kan det också vara brottsligt. Det finns sannolikt en kunskapsbrist bland många om detta. All hantering av det som i lagen kallas barnpornografiskt material är olaglig, från att leta upp det för att titta till delning och innehav. Det gäller oavsett om syftet är sexuellt intresse eller inte. Och det här är ett allvarligt brott av en anledning – det är en allvarlig kränkning för barnet på bilden. Många barn som är med och delar bilder och filmer vet inte om – eller tänker inte på – att det de gör är skadligt för barnet på bilden eller filmen, och dessutom brottsligt.

Vad gör jag om det händer mig?
Om du som förälder får reda på att ditt barn har delat bilder och filmer på sexuella övergrepp med andra eller fått det skickat till sig, se till att du agerar lugnt och tryggt och värdera inte det barnet säger. Det är det som barn säger till oss är viktigt; de vill att vuxna inte blir arga, oroliga eller väldigt ledsna när de försöker prata om något jobbigt eller pinsamt. Det är också viktigt att ta skärmdumpar på det som delats, och att alltid polisanmäla. Polisen kanske kan hitta barnet på bilden eller filmen, och lyckas kanske ta barnet ur en pågående övergreppssituation.

Är du under 18 år och vill prata med någon vuxen anonymt om bilder och filmer som du fått skickade till dig, eller som du delat vidare till andra? Du får gärna ringa oss på ECPATs stödlinje på 020–112 100, eller skriva till oss via ecpat.se/stödlinje. Vi är vana att prata om sådant här.

Vuxnas ansvar
Vuxna har ett stort ansvar att hjälpa barn att navigera tryggt i världen. Intressera dig för barns liv på nätet, lär dig hur appar och spel funkar, och fråga om ni kan uppleva dem tillsammans ibland (det kan vara väldigt roligt att skratta tillsammans åt en rolig hamster på Tiktok). Var nyfiken och positivt inställd, hjälp ditt barn att förstå hur en ny app och dess säkerhetsinställningar funkar. Vilka kan se det som läggs ut, vilka kan kontakta barnet? Vad finns det mer för olika inställningar och funktioner?

Prata med ditt barn på ett sätt som gör att ni båda förstår, om vad som är bra med nätet och vad som kan vara mindre bra. Se till att ditt barn förstår att det är samma regler som gäller online som i resten av livet. Är det inte ok utanför internet så är det inte ok på internet.

Tänk också på att du är en viktig förebild för barnet. Om du pratar nedsättande om andra barns eller vuxnas Instagrambilder eller liknande, är risken stor att ditt barn inte vågar prata med dig när det skulle behövas.

Relaterade artiklar

Förövare finns där barn finns, då måste vi också vara där

Spel, appar och sociala medier fyller viktiga funktioner i barns liv. Även små barn umgås via paddan, vinner och förlorar i spel, spelar in videos där de dansar och facetimar med mormor och morfar. Vår nya rapport är inte ett inlägg i skärmtidsdebatten. Om den leder till att ett enda barn blir av med mobilen, […]

Läs mer

Sexualbrott är inte ”sugardejting”

På senare tid har en rad reportage och inlägg kring ungas sexvanor hörts i media. Det har pratats om att minderåriga säljer sex efter att ha blivit av med arbetet, då ofta kallat för ”sugardejting”.

Läs mer

Plattformar måste ta sitt ansvar

Idag deltog vi i regeringens digitala hearing om plattformars ansvar och den kommande översynen av e-handelsdirektivet inom EU. Det låter krångligt men är egentligen ganska enkelt. Att vi engagerar oss i frågan handlar om att vi ser den enorma spridningen av övergreppsmaterial i vårt dagliga arbete.

Läs mer