”Projekt Indikatorer” identifierar och förhindrar betalningar för livestreamade sexuella övergrepp mot barn

Sexuell exploatering av barn är en allvarlig och globalt spridd brottslighet som kan ta sig uttryck på många sätt, bland annat genom så kallade livestreamade sexuella övergrepp. För att bekämpa detta startade ECPAT Sveriges finanskoalition ”Projekt Indikatorer” med målet att försvåra och förhindra betalningar för livestreamade övergrepp mot barn.

Livestreamade sexuella övergrepp mot barn innebär att en förövare på en annan plats beställer ett övergrepp som sedan dokumenteras och livesänds till denna förövare. Förövaren kan instruera och betala för övergreppen i realtid, vilket innebär att det sker en transaktion som går att upptäcka. Målet med ”Projekt Indikatorer” var att identifiera indikatorer och arbetssätt som banker kan använda för att upptäcka dessa betalningar.

Rättsfallsanalyser gav indikatorer

Projektet inleddes med en arbetsgrupp bestående av medlemmar från Finanskoalitionen och ECPAT. Initialt stötte projektet på hinder på grund av banksekretess, men arbetet återupptogs 2023 med en ny arbetsgrupp. Ett första steg i samband med nystarten var att genomföra en rättsfallsanalys för att identifiera relevanta indikatorer.

Rättsfallsanalysen gjorde utifrån elva domar och resulterade i indikatorer för typiska gärningspersoner, betalningsmetoder och summor som används för att betala för övergreppen. Indikatorerna inkluderade:

  • Gärningspersoner: Ofta män mellan 37 och 50 år
  • Betalningsmetoder: Främst köp av tokens via olika hemsidor och överföringar via Western Union, Paypal, och WorldRemit.
  • Betalningssummor: Vanligen mellan 90 och 300 kr

Indikatorer identifierade transaktioner

Indikatorerna användes sedan för dataanalyser på anonymiserade transaktionsdata från en bank. Genom testkörningar kunde misstänkta transaktioner identifieras och rapporteras till Finanspolisen för vidare utredning. De transaktioner som rapporterades till Finanspolisen märktes med rubriken ”misstänkt CSE” (Child Sexual Exploitation). Detta möjliggjorde en enklare identifiering av dessa fall för Finanspolisen.

Testkörningarna resulterade även i att indikatorerna kunde förfinas eller utökas. Ytterligare indikatorer som uppmärksammades kopplat till de kunder som rapporterades till Finanspolisen var:

  • Transaktioner till utländska appar och tjänster som WorldRemit, Paypal, och Onlyfans.
  • Betalningar genomförda sena kvällar eller nattetid, ofta till Filippinerna.

En möjlighet att upptäcka betalningar

”Projekt Indikatorer” har visat att det är möjligt att upptäcka och försvåra betalningar för livestreamade sexuella övergrepp mot barn. Det är avgörande att finanssektorn därför också tar sitt ansvar och aktivt använder de identifierade indikatorerna. Genom detta arbete kan vi tillsammans arbeta för att stoppa och förebygga sexuell exploatering av barn.

Relaterade artiklar

Ny rapport från Ecpat visar att barn saknar förtroende för polis och socialtjänst

Ecpats nya rapport ”Det finns bra personer också men var är de?” visar på en omfattande brist på tillit till polis och socialtjänst bland barn. Särskilt lågt förtroende har de barn som själva haft kontakt med polis eller socialtjänst. Rapporten bygger på Ecpats årliga undersökning “Nude på nätet” från 2024, där över 1200 barn mellan […]

Läs mer

Lagstiftningen i Sverige skiljer på barn utifrån puberteten

Ecpat ser dagligen hur omfattande spridningen av dokumenterade sexuella övergrepp på barn är – det vill säga sådant material som rimligen bör falla under det som olyckligt än idag heter barnpornografibrott i svensk lagstiftning. Ofta faller dock inte spridningen av övergreppsmaterial på barn under det brottet. Detta på grund av att bestämmelsen i 16 kap. […]

Läs mer

Tydligt i reportaget ”Vapes mot sex” – vuxna måste börja lyssna på barnen

Som barnrättsorganisation som arbetar för att stoppa sexuella övergrepp mot barn, välkomnar vi Uppdrag Gransknings reportage ”Vapes mot sex”. Reportaget lyfter en viktig fråga – om hur barn och unga utnyttjas sexuellt mot ersättning i form av pengar, presentkort, narkotika, alkohol eller som det lyfts i reportaget, vapes. Vi på Ecpat har under många år, […]

Läs mer

Instagram lanserar ”tonårskonton” – en trygghet för barn eller ökad föräldrakontroll?  

Meta, företaget bakom Instagram, gick nyligen ut med nyheten att de ska införa särskilda så kallade tonårskonton, som riktar sig till alla barn under 18 år. De nya tonårskontona blir privata, vilket innebär att okända personer inte längre kan skicka meddelanden till tonåringar. Dessutom får föräldrar tillgång till information om vilka barnet har kommunicerat med. […]

Läs mer