EU-lagstiftning måste skydda barn mot sexuell exploatering på nätet

Barn som utsätts för olika former av sexuellt våld på nätet mår ofta mycket dåligt och är i stort behov av stöd och hjälp. Vetskapen om att bilder eller filmer på övergrepp finns på kvar nätet orsakar stort lidande för det enskilda barnet. Det är därför av yttersta vikt att övergreppsmaterial upptäcks, rapporteras och tas ned.   

En ny förordning från EU tillåter företag att aktivt söka efter bilder och filmer med sexuella övergrepp mot barn på sina plattformar på nätet. Det är ett steg i rätt riktning, men eftersom det kommer att vara frivilligt för företagen finns inga garantier för att det kommer att ske och för att barnets rättigheter upprätthålls.  

Amerikanska National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC), som likt ECPAT Sveriges Hotline tar emot tips på övergreppsmaterial på nätet, uppger att 99 % av alla inkommande tips på övergrepp är sådant som internetaktörer har upptäckt genom obligatorisk rapportering.  I Sverige och övriga Europa har aktörerna idag ingen skyldighet att rapportera övergreppsmaterial.    

Tidigare tillfällig lagstiftning har gjort det tydligt att obligatorisk användning av automatiserade verktyg som söker efter sexuell exploatering och övergrepp mot barn gör stor skillnad och ett nytt lagförslag som handlar om barnets rätt till skydd mot sexuell exploatering på nätet arbetas just nu fram hos EU-kommissionen.

För att kunna upprätthålla barnets rättigheter måste lagen utformas så att internetaktörer inte bara har möjlighet – utan också en skyldighet – att använda automatiserade verktyg för att upptäcka sexuell exploatering och övergrepp mot barn. De behöver ha en skyldighet att rapportera och ta bort materialet och nedtagna illegala bilder ska dessutom blockeras från att kunna laddas upp igen.  

En undersökning genomfördes på uppdrag av ECPAT under januari 2022, samt oktober 2021, i Sverige samt i sju andra europeiska länder. En stor majoritet av de tillfrågade vuxna uppgav att de stöttar en EU-lagstiftning som gör det obligatoriskt för nättjänstleverantörer att använda automatiserade tekniska verktyg för att eftersöka tecken på sexuell exploatering och övergrepp mot barn på nätet. 

Undersökningsresultaten bekräftar bilden som vi på ECPAT Sverige har och nu är det oerhört viktigt att beslutsfattarna tar sitt ansvar för att öka det rättsliga skyddet för barn som använder digitala plattformar.

Läs mer om ECPATs Project Beacon

Relaterade artiklar

Högsta domstolen saknar barnrättsperspektiv när lärare frias efter att ha kommenterat elevs bröst

Till vår stödlinje Ditt ECPAT hör många barn av sig och berättar om hur de blir utsatta för olika former av sexuella kränkningar av lärare på skolan. Det rör sig om allt från sexuella anspelningar och kommentarer, till våldtäkter i och utanför skolans lokaler. Sexuella ofredanden i form av tafsanden och kränkande uttryck är en […]

Läs mer

ECPAT har fått status som betrodd anmälare inom förordningen om digitala tjänster

Som första organisation i Sverige har ECPAT beviljats status som betrodd anmälare inom förordningen om digitala tjänster (Digital Services Act). Det innebär att när ECPAT anmäler olagligt innehåll – i vårt fall sexuell exploatering av barn – till en onlineplattform, ska anmälan hanteras extra skyndsamt. EU:s regler om en inre marknad för digitala tjänster (DSA-förordningen) […]

Läs mer

”Projekt Indikatorer” identifierar och förhindrar betalningar för livestreamade sexuella övergrepp mot barn

Sexuell exploatering av barn är en allvarlig och globalt spridd brottslighet som kan ta sig uttryck på många sätt, bland annat genom så kallade livestreamade sexuella övergrepp. För att bekämpa detta startade ECPAT Sveriges finanskoalition ”Projekt Indikatorer” med målet att försvåra och förhindra betalningar för livestreamade övergrepp mot barn. Livestreamade sexuella övergrepp mot barn innebär […]

Läs mer

VALBAROMETER: Partierna om EU-lagstiftning mot sexuella övergrepp mot barn på nätet

Barns trygghet på nätet, inklusive deras rätt att inte utsättas för sexuella övergrepp, står högt på den politiska dagordningen i Bryssel. Onlineplattformar måste ta sitt ansvar för att stoppa spridningen av övergreppsmaterial, men i dag finns ingen EU-lagstiftning som kräver det av företagen. EU-kommissionen har lagt ett förslag om en sådan lagstiftning, och EU-parlamentet har […]

Läs mer