Varje barn har rätt till att identifieras och tas ur en pågående övergreppssituation, och att få likvärdigt stöd och bemötande från samhället när de far illa – oavsett förövarens kön.

Vi driver ECPAT Hotline, en webbaserad anmälningssida dit allmänheten anonymt kan tipsa om misstänkt sexuell exploatering av barn. Vi granskar alla tips och vidarebefordrar direkt allt relevant till polis. I det arbetet har vi de senaste åren sett allt fler kvinnliga förövare. Samtidigt är representationen av kvinnliga förövare i brottsstatistiken låg.

Som barnrättsorganisation är det vår skyldighet att agera om vi tror att det finns barn som utsätts för sexuella övergrepp och som vuxna inte ser. Därför gav vi forskare vid Barnafrid på Linköpings Universitet i uppdrag att sammanställa den forskning som fanns i ämnet, och också intervjua personer som i sitt yrke har erfarenhet av att möta barn som utsatts för sexuella övergrepp av en eller flera kvinnor. Resultatet blev en forskningsrapport som vi sedan har sammanfattat och kommenterat ur ett barnrättsligt perspektiv.

De få forskningsstudier som finns om övergrepp som begås av kvinnor visar att konsekvenserna kan bli lika allvarliga som när förövaren är en man. Det kan också ta längre tid innan övergreppet upptäcks. Barnet själv kanske inte ens vet att det hen utsätts för är brottsligt, eller så kan barnet känna att det är extra skamfyllt och därför inte prata med någon vuxen.

Varje barn har rätt till att identifieras och tas ur en pågående övergreppssituation, och att få likvärdigt stöd och bemötande från samhället när de far illa – oavsett förövarens kön.

Barn ska få veta att de har rätt till skydd mot alla former av sexuella övergrepp, att alla vuxna som begår ett övergrepp är ansvariga för sina handlingar och att om något inte känns rätt så är det alltid bra att prata med en trygg vuxen. Barn måste också kunna få hjälp att identifiera att också kvinnor – och kanske ens mamma – kan göra något som inte är bra eller OK. Att vi allmänt i samhället breddar vårt samtal och vår förståelse för att en förövare av sexualbrott mot barn kan vara vem som helst fungerar förebyggande.

Nyligen deltog vår seniora barnrättsrådgivare Sophie Josephson i ett samtal i P1 Morgon för att prata om det här viktiga ämnetJohanna Engström, som är psykolog och utredare, var med i SVTs Morgonstudio, också för att lyfta frågan om barn som utsätts för sexuella övergrepp av kvinnliga förövare. Länken leder till hela programmet, där ni kan klicka på en länk för att hitta inslaget, eller spela fram videon till 01.51. Tidigare samma vecka intervjuades också Thomas Andersson, senior rådgivare, av SVT Jönköping. 

Vi på ECPAT vill se riktade pengar till forskning om barns egna upplevelser av utsatthet för sexuellt våld. Vi behöver mer kunskap för att kunna förebygga att barn utsätts för sexuella övergrepp och också för att kunna identifiera de barn som är utsatta och hur vi bättre kan ge dem det stöd och behandling de har rätt till.

Relaterade artiklar

Lagstiftningen i Sverige skiljer på barn utifrån puberteten

Ecpat ser dagligen hur omfattande spridningen av dokumenterade sexuella övergrepp på barn är – det vill säga sådant material som rimligen bör falla under det som olyckligt än idag heter barnpornografibrott i svensk lagstiftning. Ofta faller dock inte spridningen av övergreppsmaterial på barn under det brottet. Detta på grund av att bestämmelsen i 16 kap. […]

Läs mer

Ecpat bidrar till granskningen av Sverige i FN 

Nästa år är det dags för granskning av mänskliga rättigheter i Sverige. Inom ramen för FN:s råd för mänskliga rättigheter granskas världens länder regelbundet av varandra och får besvara frågor och ta emot rekommendationer (så kallad UPR, Universal Periodic Review). Som flera andra civilsamhällesorganisationer har Ecpat skickat in en rapport som utgör en del av […]

Läs mer

Ny rapport från FN uppmärksammar sexuella övergrepp mot barn i digital miljö

Enligt en ny rapport från FN ökar användandet av teknik för att sexuellt utnyttja och begå övergrepp mot barn. Rapporten, som är skriven av Mama Fatima Singhateh – FN:s särskilda rapportör om sexuell exploatering av barn – lyfter fram både existerande och nya former av övergrepp i den digitala miljön. Var tredje internetanvändare är ett […]

Läs mer

Två år med ett starkare skydd för barn

Den 1 augusti 2022 började en ändring av sexualbrottslagstiftningen gälla – en ändring som Ecpat Sverige kämpat för länge. Ändringen av lagstiftningen innebar att sexuella övergrepp som sker på distans, framför allt över nätet, inte längre krävde att förövaren var med i realtid när ett barn blev utsatt för brott. Även innan ändringen av sexualbrottslagstiftningen […]

Läs mer