Sedan den 8 juni 2022 är ECPAT Sverige godkända gåvomottagare för skattereduktion, därmed gäller rätten till skattereduktion för gåvor som du skänkt till ECPAT från och med den dagen. Nedan har vi samlat några vanliga frågor och svar om skattereduktion och vad du som givare behöver tänka på.

Vad gäller för att jag ska få göra skatteavdrag?

  • Det är bara privatpersoner som har rätt till skattereduktion för gåvor. Du måste fylla 18 år senast den 31 december det år du skänkt gåvan.
  • Din gåva uppgår till minst 200 kronor per gåvotillfälle.
  • Totalt behöver du skänka 2 000 kronor per år.
  • Om du ger en engångsgåva behöver du uppge ditt personnummer, så att vi kan koppla din gåva med ditt personnummer för att sedan skicka till Skatteverket.
  • Maxbeloppet som du kan dra av för är 12 000 kr. Det betyder att du maximalt kan få tillbaka 3000 kr.

Jag har skänkt en gåva anonymt till ECPAT. Kan jag ändå få skattereduktion?

Nej. För att vi ska kunna skicka kontrolluppgifter till dig och Skatteverket, behöver vi veta vem du är genom att du lämnar ditt personnummer i samband med gåvan du skänkt till oss.

Jag är månadsgivare och ger 150 kronor i månaden. Får jag skattereduktion?

Nej. Din gåva behöver vara minst 200 kronor per gåvotillfälle. Vill du ändra ditt månadsbelopp för att få skattereduktion kan du göra det här.

Vilka gåvor räknas för skattereduktion?

  • Månadsgåvor över 200 kr som du skänkt via autogiro.
  • Engångsgåvor på minst 200 kronor där du har uppgett dina personuppgifter till oss (så att vi vet att det är du som skänkt dem).

Behöver jag som givare meddela Skatteverket något?

Nej, du behöver inte informera Skatteverket. ECPAT skickar in kontrolluppgifter om alla gåvor som vi kan koppla till ditt personnummer. Du som givare får även en kopia på kontrolluppgifterna via post.

Vad betyder kontrolluppgifterna som jag fått via brev från ECPAT?

Kontrolluppgifter för föregående år skickar vi ut till dig som givare per post under januari varje år. Kontrolluppgiften innehåller bland annat den totala summan av alla dina gåvor som kan ligga för grund till eventuell skattereduktion.

Kontakta gärna vår Givarservice om du har fler frågor: givarservice@ecpat.se