Två år med ett starkare skydd för barn

Den 1 augusti 2022 började en ändring av sexualbrottslagstiftningen gälla – en ändring som ECPAT Sverige kämpat för länge. Ändringen av lagstiftningen innebar att sexuella övergrepp som sker på distans, framför allt över nätet, inte längre krävde att förövaren var med i realtid när ett barn blev utsatt för brott.

Även innan ändringen av sexualbrottslagstiftningen var det fullt möjligt att begå en våldtäkt mot ett barn på distans, till exempel genom att i en videochatt få barnet att begå sexuella handlingar på sig själv som var jämförbara med samlag. Men det krävdes att förövaren var med under händelsen, antingen direkt i videochatten eller genom en vanlig chatt som pågick under själva övergreppet. Om en förövare istället förmått ett barn att spela in en likadan sexuell handling efter förövarens instruktioner och sedan skickat den till förövaren så omfattades inte detta av brottet våldtäkt mot barn – eftersom förövaren då inte deltagit i realtid. Det kunde i stället vara fråga om det mindre allvarliga brottet utnyttjande av barn för sexuell posering.

På ECPAT vet vi att det kan vara minst lika akut och pressande för ett barn som utsätts för hot och tvång att spela in sexuella handlingar på sig själv som om förövaren var med över videochatt. Vi vet att barn utsätts för hot mot husdjur och familjemedlemmar och vi vet att barn utsätts för hot om att få nakenbilder på sig själva spridda. Därför var det mycket välkommet när lagstiftningen ändrades så att det inte längre krävs att förövaren är med i realtid.

Två år senare kan vi se att ändringen av sexualbrottslagstiftningen har gett resultat. Vi ser att övergrepp som tidigare bedömts som mindre allvarliga brott nu anses utgöra våldtäkt mot barn. Vi vet att det också innebär helt andra möjligheter för polisen att utreda sexualbrott mot barn när lagstiftningen inte längre gör skillnad på våldtäkter som begås på eller utanför nätet.

Genom reformen av sexualbrottslagstiftningen från 2022 höjdes också minimistraffen för bland annat våldtäkt och våldtäkt mot barn till tre års fängelse. Vi ser att också det gett resultat, inte minst när det kommer till sexualbrotten som begås på nätet där det ofta finns många målsäganden och ett stort antal brott. Det är viktigt att straffen speglar brottets allvar.

Än så länge är vi dock inte nöjda med det straffrättsliga skyddet mot sexuella övergrepp mot barn. En viktig fråga, där svensk lagstiftning bryter mot bland annat barnkonventionen, är att vi inte skyddar pubertetsutvecklade barn när det kommer till övergreppsmaterial på barn. För att dömas för att ha spridit övergreppsmaterial på barn så spelar det ingen roll om förövaren känner till barnets ålder om barnet har gått igenom puberteten. Framkommer det inte av bilden och omständigheterna runt den att det är ett barn kan förövaren inte dömas för barnpornografibrott. Så ser svensk lagstiftning ut. Det kan fortfarande utgöra ett annat brott men då kommer det inte utredas av polisens specialister och samma möjligheter att använda hemliga tvångsmedel för att utreda brottet finns inte heller. Det här är någonting vi kräver, och FN:s barnrättskommitté rekommenderar, att Sverige ändrar på omgående. Alla under 18 år är barn, oavsett pubertetsutveckling.

Vi ser fram emot och arbetar hårt för den dag då vi kan publicera en nyhet med rubriken ”Två år utan pubertetsutvecklingsrekvisitet.”

Relaterade artiklar

ECPAT kritiserar förslag om ökad användning av tvångsåtgärder på SiS-hem

Utredningen ”Avskildhet vid dygnsvila” (Ds 2024:7) lyfter möjligheten att låsa in barn inom Statens institutionsstyrelse (SiS) på deras bostadsrum under natten. Enligt barnkonventionen ska barnens bästa vara avgörande i alla beslut som rör dem. ECPAT anser att utredningen bygger på en generell lösning som inte tar hänsyn till det enskilda barnets bästa. Utredningen lägger fram […]

Läs mer

Högsta domstolen saknar barnrättsperspektiv när lärare frias efter att ha kommenterat elevs bröst

Till vår stödlinje Ditt ECPAT hör många barn av sig och berättar om hur de blir utsatta för olika former av sexuella kränkningar av lärare på skolan. Det rör sig om allt från sexuella anspelningar och kommentarer, till våldtäkter i och utanför skolans lokaler. Sexuella ofredanden i form av tafsanden och kränkande uttryck är en […]

Läs mer

ECPAT har fått status som betrodd anmälare inom förordningen om digitala tjänster

Som första organisation i Sverige har ECPAT beviljats status som betrodd anmälare inom förordningen om digitala tjänster (Digital Services Act). Det innebär att när ECPAT anmäler olagligt innehåll – i vårt fall sexuell exploatering av barn – till en onlineplattform, ska anmälan hanteras extra skyndsamt. EU:s regler om en inre marknad för digitala tjänster (DSA-förordningen) […]

Läs mer

”Projekt Indikatorer” identifierar och förhindrar betalningar för livestreamade sexuella övergrepp mot barn

Sexuell exploatering av barn är en allvarlig och globalt spridd brottslighet som kan ta sig uttryck på många sätt, bland annat genom så kallade livestreamade sexuella övergrepp. För att bekämpa detta startade ECPAT Sveriges finanskoalition ”Projekt Indikatorer” med målet att försvåra och förhindra betalningar för livestreamade övergrepp mot barn. Livestreamade sexuella övergrepp mot barn innebär […]

Läs mer