ECPAT välkomnar regeringens nya lagförslag

Förra veckan beslutade regeringen om ett nytt lagförslag som rör sexualbrott. ECPAT Sverige var en av remissinstanserna i lagstiftningsprocessen och vi ser med glädje att flera av frågorna vi länge har drivit kan bli lag från och med 1 augusti i år. Vill du läsa vårt remissvar på den utredning som ligger bakom det nya lagförslaget kan du hitta det här.

Realtidsrekvisitet vid sexualbrott på distans avskaffas

När ett sexualbrott begåtts på distans, till exempel över internet, har kravet tidigare varit att gärningspersonen ska ha deltagit i realtid. Ett exempel är att förövare genom videochatt instruerat och fått barnet att begå sexuella handlingar på sig själv medan hen ser på. Har förövaren i stället skickat instruktioner till barnet om att begå samma sexuella handlingar på sig själv utan att själv delta i realtid har det hittills inte räknats som att hen genomför handlingen med barnet. Hen har då därför inte kunnat dömas för till exempel våldtäkt mot barn. Detta krav kommer nu ändras.

Vi på ECPAT vet att det för ett barn kan upplevas minst lika hotfullt och pressande att utföra sexuella handlingar på sig själv mot sin vilja fast en är ensam, som om förövaren hade varit närvarande i realtid. Många barn kan också uppleva en större skam och skuld när förövaren inte deltagit i realtid eftersom omgivningen då kan anse att barnet haft möjlighet att agera på något annat sätt. ECPAT välkomnar därför lagförslaget där det kommer det gå att döma för våldtäkt och andra allvarliga sexualbrott mot barn, även vid händelseförlopp där förövaren inte deltar i realtid.

Ett mer könsneutralt och mindre heteronormativt samlagsbegrepp

När det kommer till brotten våldtäkt och våldtäkt mot barn har begreppet samlag tidigare endast avsett vaginala samlag. Orala och anala samlag har istället omfattas av skrivningen ”annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag”. Detta har länge kritiserats för att inte vara tillräckligt könsneutralt och för att det gett uttryck för heteronormativitet.

På ECPAT vet vi att barn – oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning – utsätts för sexuellt våld av vuxna och av andra barn. Vi vet också att förövare finns av alla kön, könsidentiteter och med alla sexuella läggningar. Att regeringen nu föreslår att samlagsbegreppet ska blir mer könsneutralt genom den nya skrivningen är både på tiden och välkommet.

Straffskalor som bättre speglar brottens allvar

Det nya lagförslaget innebär att minimistraffet för våldtäkt och våldtäkt mot barn höjs från två till tre års fängelse. Dessutom tas böter bort från straffskalorna för brotten utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande mot barn och köp av sexuell tjänst.

För ECPAT är det viktigt att påföljderna för sexualbrott mot barn speglar brottslighetens allvar. Vi har därför ingen invändning mot att minimistraffet för våldtäkt och våldtäkt mot barn höjs och välkomnar att böter tas bort från dessa brott. På ECPAT vet vi att brotten är så pass allvarliga att det inte är rimligt att de kan ses som bötesbrott. Vi hade gärna sett att böter också togs bort även från det så kallade groomingbrottet kontakt för att träffa barn i ett sexuellt syfte.

I och med höjningen av minimistraffen föreslår också regeringen att ringa varianter av olika sexualbrott mot barn införs. Detta är ECPAT kritiska mot då vi anser att brottsligheten är så pass allvarlig att det inte är proportionerligt eller rimligt att införa ett mindre grovt brott.

Regeringens nya lagförslag är omfattande och av ECPAT välkommet. Arbetet mot sexuell exploatering av barn fortsätter och de förslag som regeringen nu överlämnat till riksdagen är ett steg på vägen. 

Susanna Eriksson
Barnrättsjurist, ECPAT

Kategorier

Relaterade artiklar

Högsta domstolen saknar barnrättsperspektiv när lärare frias efter att ha kommenterat elevs bröst

Till vår stödlinje Ditt ECPAT hör många barn av sig och berättar om hur de blir utsatta för olika former av sexuella kränkningar av lärare på skolan. Det rör sig om allt från sexuella anspelningar och kommentarer, till våldtäkter i och utanför skolans lokaler. Sexuella ofredanden i form av tafsanden och kränkande uttryck är en […]

Läs mer

ECPAT har fått status som betrodd anmälare inom förordningen om digitala tjänster

Som första organisation i Sverige har ECPAT beviljats status som betrodd anmälare inom förordningen om digitala tjänster (Digital Services Act). Det innebär att när ECPAT anmäler olagligt innehåll – i vårt fall sexuell exploatering av barn – till en onlineplattform, ska anmälan hanteras extra skyndsamt. EU:s regler om en inre marknad för digitala tjänster (DSA-förordningen) […]

Läs mer

”Projekt Indikatorer” identifierar och förhindrar betalningar för livestreamade sexuella övergrepp mot barn

Sexuell exploatering av barn är en allvarlig och globalt spridd brottslighet som kan ta sig uttryck på många sätt, bland annat genom så kallade livestreamade sexuella övergrepp. För att bekämpa detta startade ECPAT Sveriges finanskoalition ”Projekt Indikatorer” med målet att försvåra och förhindra betalningar för livestreamade övergrepp mot barn. Livestreamade sexuella övergrepp mot barn innebär […]

Läs mer

VALBAROMETER: Partierna om EU-lagstiftning mot sexuella övergrepp mot barn på nätet

Barns trygghet på nätet, inklusive deras rätt att inte utsättas för sexuella övergrepp, står högt på den politiska dagordningen i Bryssel. Onlineplattformar måste ta sitt ansvar för att stoppa spridningen av övergreppsmaterial, men i dag finns ingen EU-lagstiftning som kräver det av företagen. EU-kommissionen har lagt ett förslag om en sådan lagstiftning, och EU-parlamentet har […]

Läs mer