Material för anpassad skola

Både Ecpats undersökningar och tidigare forskning visar att barn med funktionsnedsättning i större utsträckning än andra barn riskerar att utsättas, och även att utsätta andra, för sexuella övergrepp. Att prata om sex, samtycke och gränser på ett sätt som passar barnen är viktigt, liksom att ge dem verktyg för hur de ska agera om något händer. Här hittar du som är lärare material som du fritt kan använda i dina klasser. Materialet rekommenderas främst till barn och unga i åldrarna 13 till 17 år.

Har ni arbetat med materialet?
Hjälp oss gärna att utveckla det vidare genom att fylla i utvärderingen här.

Viktigt när ni arbetar med Ecpats material

Materialet öppnar upp för samtal om sex, samtycke och sexualbrott – både på och utanför nätet. Det kan innebära att elever delar med sig av upplevelser som varit både positiva och negativa. Det kan också leda till att elever berättar om övergrepp de varit med om. Som lärare är det viktigt att veta hur du ska agera om detta skulle ske. Här kan du läsa några tips. Du kan alltid kontakta Ecpat Vuxenstöd för mer råd och hjälp.

Berättelsen om Vera – samtycke på nätet

Här möter vi Vera som är 14 år. Vera gillar att chatta med kompisar, men en dag får hon ett meddelande från någon hon inte känner. Personen har skickat en bild på en snopp till henne. Vera tycker att det är obehagligt och funderar på vem hon kan fråga om råd.

Berättelsen om Vera öppnar upp för samtal om vad som är okej och inte på nätet, att samtycke gäller även där och hur man kan göra om något som inte känns okej händer.

Berättelsen om Malik – samtycke i relationer

Här möter vi Malik som är 15 år. Malik har precis blivit ihop med sin första pojkvän, Liam. Han är glad och kär, men känner sig osäker på vad man behöver göra när man är ihop. Egentligen gillar inte Malik att andra rör vid honom.

Berättelsen om Malik öppnar upp för samtal om hur viktigt det är med samtycke och att det gäller även i relationer. Hur ska man prata med varandra om vad som känns okej och inte?

Berättelsen om Sali – när en vuxen utsätter

Här möter vi Sali som är 13 år. Sali älskar att dansa, men sen de fick en ny danslärare är det inte roligt längre. Den nya läraren Henke stirrar och rör vid henne på ett sätt som känns äckligt. Sali vet inte vem hon kan berätta det för.

Berättelsen om Sali öppnar upp för samtal om gränser och vad man kan göra om en vuxen gör något som inte är okej. Var går gränsen för vad en vuxen får göra och vem berättar man för?

Affischer om Ditt Ecpat

Flyer om Ditt Ecpat

Lättläst flyer med information om Ditt Ecpats stödlinje för barn och unga som utsatts eller har frågor om sexuella övergrepp.

Skriv ut dubbelsidigt i färg, på A5- eller A4-papper.

Ecpats loppa

Loppa för egen utskrift med frågor som öppnar upp för diskussioner om samtycke. Skriv ut i färg på A3-papper och vik själv ihop den.

Exempel på frågor i loppan:
– Tycker du att man måste pussas när man är ihop?
– Pratar du med en vuxen om något jobbigt händer?
– Är det okej att skicka nakenbilder?

Relaterade artiklar

Våld i ungas relationer

Många barn och unga som kontaktar Ditt Ecpat delar erfarenheter av sexuella övergrepp i sina parrelationer. Det rör sig om olika typer av övergrepp, exempelvis hot eller tjat om sex och spridning av nakenbilder. Barnen som hör av sig till oss berättar att de känner sig pressade att göra saker som de inte vill på […]

Läs mer

Material för skolan om sexuell utpressning

I Ecpats stödlinje för barn och unga möter vi många barn som utsatts för sexuell utpressning. Pojkar berättar om hur de övertalats eller lurats att skicka nakenbilder till vad de tror är en jämnårig person. När bilderna är skickade kommer hot om att bilderna ska spridas om de inte betalar. Flickor kontaktar oss och berättar […]

Läs mer

Affischer om expose och Ditt Ecpat

I Ecpats stödlinje Ditt Ecpat möter vi många barn och unga som hängts ut på exposekonton – konton på sociala medier som sprider sexuellt kränkande foton och filmer. Genom Ditt Ecpat kan vi ge stöd och i många fall även hjälpa till att ta ner bilderna som sprids. Hjälp oss sprida kunskapen! Beställ våra affischer […]

Läs mer

Folder: Ta snacket

Att du som förälder, eller annan viktig vuxen, är engagerad i barns liv både på och utanför nätet, är avgörande för deras trygghet. Men det är inte alltid lätt att veta hur du ska agera och prata utan att kränka barnets integritet och nyfikenhet. Därför har vi i den här foldern samlat information, tips och […]

Läs mer