Vad är ett exposekonto?

89 procent av barn mellan 10–17 år vet vad ett exposekonto är. Ungefär 60 % har själva besökt ett. Trots att så många barn och unga känner till dessa konton saknar de flesta vuxna kunskap om dem.

På exposekonton läggs bilder och filmer ut med syfte att kränka den uthängda. För det mesta handlar det om sexuell kränkning, men det kan också handla om att den utsatte förnedras eller misshandlas.

Sprids ofta lokalt

Ofta finns personliga uppgifter med på bilden, såsom den utsattes namn, skola, telefonnummer och användarnamn på sociala medier. Ett exposekonto har i många fall en lokal anknytning och sprids inom det område där barnet bor och till de som går på samma skola som barnet. Kontona förekommer på flera olika sociala plattformar och sociala medier.

Både de som utsätts och de som utsätter är unga

De som utsätts och hängs ut är ofta unga – ibland så unga som i mellanstadieåldern. De som utsätter är i de flesta fall själva barn eller unga, precis som de som besöker kontona. Det finns ofta en stark rädsla för att bli uthängd på exposekonton hos barn och unga. Rädslan gör att många besöker kontona för att kontrollera att de själva inte finns med där.

Omedvetna om att de begår brott

Barn som hänger ut andra barn är sällan medvetna om att de kan göra sig skyldiga till sexualbrott genom att sprida bilder och besöka dessa konton. De tänker heller inte på vilken skada det gör för de barn som utsätts. Genom att upplysa om konsekvenserna av spridningen kan de få en större förståelse för hur stor skada det gör och hur det påverkar den som utsätts.

Hur ska jag som vuxen agera?

Det är naturligt att vilja skydda sitt barn, men att förbjuda appar, ta ifrån barnet sin mobil eller införa andra begränsningar kan få motsatt effekt. Läs mer om varför här. Det bästa du som vuxen kan göra är att från tidig ålder prata med ditt barn om samtycke, relationer och sex – både på och utanför nätet. Visa intresse för vad dina barn gör online och se till att de har kunskap om vad som är lagligt och inte lagligt.

Råd till dig som är vuxen:

  • Berätta för ditt barn att det kan vara brottsligt att både sprida bilder via ett exposekonto och att dela vidare bilder från ett exposekonto.
  • Prata om hur det känns för den som utsätts och vilka konsekvenser det kan få att få sina bilder spridda.
  • Om ditt barn hittar ett exposekonto så hjälp till att anmäla detta till det sociala mediet/plattformen. Läs mer om hur här.
  • Om ditt barn blivit uthängt på ett exposekonto – ta skärmdumpar och skriv ner det ni vet om kontot.
  • Hjälp till att anmäla till polisen om ditt barn blivit utsatt. Det är viktigt att händelsen reds ut – fler barn har antagligen blivit utsatta och kan vara i behov av stöd. Läs mer om polisanmälan.

Relaterade artiklar

Mitt barn har utsatt ett annat barn

Att ge stöd och råd till den som blivit utsatt känns ofta som en självklarhet, men att ge stöd till den som utsatt någon annan kan innebära blandade känslor. Här ger vi råd kring hur du som förälder kan ge stöd till ditt barn om hen utsatt ett annat barn för något som inte är […]

Läs mer

Jag som vuxen är orolig för ett barn

ECPAT Vuxenstöd är en plats för alla viktiga vuxna i barns närhet. ECPAT kan erbjuda hjälp, stöd och kunskap om bland annat nakenbilder, sexuella kränkningar och sexuella övergrepp på barn. Om din oro för ett barn gäller något annat område har vi gjort en lista över andra organisationer och aktörer som du kan vända dig […]

Läs mer

Lärarhandledning: Exposekonton

För dig som är lärare, kurator eller annan skolpersonal I samarbete med pedagoger har vi på ECPAT skapat en lärarhandledning för dig som jobbar med barn och unga på högstadiet. Materialets centrala delar utgörs av tre lektionsplaneringar med tillhörande filmer, samt Frågebanken. Det är andra året i rad som ECPAT utformar en lärarhandledning och denna […]

Läs mer

ECPATs kortlek – konversationskort för att samtala med barn och unga

I samarbete med pedagoger har vi på ECPAT skapat ett stödmaterial för dig som arbetar med barn och unga. Genom materialet vill vi dela med oss av vår kunskap om bland annat sexuell exploatering av barn och sexuella övergrepp på nätet. Vår förhoppning är att materialet kan bli ett verktyg för dig som arbetar som […]

Läs mer