Vad är ett exposekonto?

89 procent av barn mellan 10–17 år vet vad ett exposekonto är. Ungefär 60 % har själva besökt ett. Trots att så många barn och unga känner till dessa konton saknar de flesta vuxna kunskap om dem.

På exposekonton läggs bilder och filmer ut med syfte att kränka den uthängda. För det mesta handlar det om sexuell kränkning, men det kan också handla om att den utsatte förnedras eller misshandlas.

Sprids ofta lokalt

Ofta finns personliga uppgifter med på bilden, såsom den utsattes namn, skola, telefonnummer och användarnamn på sociala medier. Ett exposekonto har i många fall en lokal anknytning och sprids inom det område där barnet bor och till de som går på samma skola som barnet. Kontona förekommer på flera olika sociala plattformar och sociala medier.

Både de som utsätts och de som utsätter är unga

De som utsätts och hängs ut är ofta unga – ibland så unga som i mellanstadieåldern. De som utsätter är i de flesta fall själva barn eller unga, precis som de som besöker kontona. Det finns ofta en stark rädsla för att bli uthängd på exposekonton hos barn och unga. Rädslan gör att många besöker kontona för att kontrollera att de själva inte finns med där.

Omedvetna om att de begår brott

Barn som hänger ut andra barn är sällan medvetna om att de kan göra sig skyldiga till sexualbrott genom att sprida bilder och besöka dessa konton. De tänker heller inte på vilken skada det gör för de barn som utsätts. Genom att upplysa om konsekvenserna av spridningen kan de få en större förståelse för hur stor skada det gör och hur det påverkar den som utsätts.

Hur ska jag som vuxen agera?

Det är naturligt att vilja skydda sitt barn, men att förbjuda appar, ta ifrån barnet sin mobil eller införa andra begränsningar kan få motsatt effekt. Läs mer om varför här. Det bästa du som vuxen kan göra är att från tidig ålder prata med ditt barn om samtycke, relationer och sex – både på och utanför nätet. Visa intresse för vad dina barn gör online och se till att de har kunskap om vad som är lagligt och inte lagligt.

Råd till dig som är vuxen:

  • Berätta för ditt barn att det kan vara brottsligt att både sprida bilder via ett exposekonto och att dela vidare bilder från ett exposekonto.
  • Prata om hur det känns för den som utsätts och vilka konsekvenser det kan få att få sina bilder spridda.
  • Om ditt barn hittar ett exposekonto så hjälp till att anmäla detta till det sociala mediet/plattformen. Läs mer om hur här.
  • Om ditt barn blivit uthängt på ett exposekonto – ta skärmdumpar och skriv ner det ni vet om kontot.
  • Hjälp till att anmäla till polisen om ditt barn blivit utsatt. Det är viktigt att händelsen reds ut – fler barn har antagligen blivit utsatta och kan vara i behov av stöd. Läs mer om polisanmälan.

Relaterade artiklar

Folder: Ta snacket

Att du som förälder, eller annan viktig vuxen, är engagerad i barns liv både på och utanför nätet, är avgörande för deras trygghet. Men det är inte alltid lätt att veta hur du ska agera och prata utan att kränka barnets integritet och nyfikenhet. Därför har vi i den här foldern samlat information, tips och […]

Läs mer

När ECPAT gör en orosanmälan

Vi på ECPAT är skyldiga att göra en orosanmälan till socialtjänsten om vi är oroliga för ett barn. Det kan handla om att ett barn har blivit utsatt för brott eller något annat som gör att barnet är i behov av stöd. Om du som vårdnadshavare har fått information om att ECPAT gjort en orosanmälan […]

Läs mer

När barn pressas på pengar för att nakenbilder inte ska spridas

Att barn och unga pressas på pengar för att deras nakenbilder inte ska spridas på nätet, är något ECPAT uppmärksammat tidigare och som vi nu ser är ett ökande problem. Främst är det pojkar som utsätts för brottet och luras att skicka nakenbilder till en förövare som utger sig för att vara en jämnårig flicka.  […]

Läs mer

Nakenbilder och samtycke – en film för mellanstadiet

Mer än varannan flicka i åldern 10-13 år har fått en oönskad nakenbild skickad till sig och mer än var tredje har blivit hotad att själv skicka nakenbilder. Barns sexuella utsatthet på nätet är stor och många saknar kunskap om vad som är okej och inte. I den här filmen utgår ECPAT från de frågor […]

Läs mer