89 procent av barn mellan 10–17 år vet vad ett exposekonto är. Ungefär 60 % har själva besökt ett. Trots att så många barn och unga känner till dessa konton saknar de flesta vuxna kunskap om dem.
På exposekonton läggs bilder och filmer ut med syfte att kränka den uthängda. För det mesta handlar det om sexuell kränkning, men det kan också handla om att den utsatte förnedras eller misshandlas.
Sprids ofta lokalt
Ofta finns personliga uppgifter med på bilden, såsom den utsattes namn, skola, telefonnummer och användarnamn på sociala medier. Ett exposekonto har i många fall en lokal anknytning och sprids inom det område där barnet bor och till de som går på samma skola som barnet. Kontona förekommer på flera olika sociala plattformar och sociala medier.
Både de som utsätts och de som utsätter är unga
De som utsätts och hängs ut är ofta unga – ibland så unga som i mellanstadieåldern. De som utsätter är i de flesta fall själva barn eller unga, precis som de som besöker kontona. Det finns ofta en stark rädsla för att bli uthängd på exposekonton hos barn och unga. Rädslan gör att många besöker kontona för att kontrollera att de själva inte finns med där.
Omedvetna om att de begår brott
Barn som hänger ut andra barn är sällan medvetna om att de kan göra sig skyldiga till sexualbrott genom att sprida bilder och besöka dessa konton. De tänker heller inte på vilken skada det gör för de barn som utsätts. Genom att upplysa om konsekvenserna av spridningen kan de få en större förståelse för hur stor skada det gör och hur det påverkar den som utsätts.
Hur ska jag som vuxen agera?
Det är naturligt att vilja skydda sitt barn, men att förbjuda appar, ta ifrån barnet sin mobil eller införa andra begränsningar kan få motsatt effekt. Läs mer om varför här. Det bästa du som vuxen kan göra är att från tidig ålder prata med ditt barn om samtycke, relationer och sex – både på och utanför nätet. Visa intresse för vad dina barn gör online och se till att de har kunskap om vad som är lagligt och inte lagligt.
Råd till dig som är vuxen:
Berätta för ditt barn att det kan vara brottsligt att både sprida bilder via ett exposekonto och att dela vidare bilder från ett exposekonto.
Prata om hur det känns för den som utsätts och vilka konsekvenser det kan få att få sina bilder spridda.
Om ditt barn hittar ett exposekonto så hjälp till att anmäla detta till det sociala mediet/plattformen. Läs mer om hur här.
Om ditt barn blivit uthängt på ett exposekonto – ta skärmdumpar och skriv ner det ni vet om kontot.
Hjälp till att anmäla till polisen om ditt barn blivit utsatt. Det är viktigt att händelsen reds ut – fler barn har antagligen blivit utsatta och kan vara i behov av stöd. Läs mer om polisanmälan.
Många barn och unga som kontaktar Ditt Ecpat delar erfarenheter av sexuella övergrepp i sina parrelationer. Det rör sig om olika typer av övergrepp, exempelvis hot eller tjat om sex och spridning av nakenbilder. Barnen som hör av sig till oss berättar att de känner sig pressade att göra saker som de inte vill på […]
I Ecpats stödlinje för barn och unga möter vi många barn som utsatts för sexuell utpressning. Pojkar berättar om hur de övertalats eller lurats att skicka nakenbilder till vad de tror är en jämnårig person. När bilderna är skickade kommer hot om att bilderna ska spridas om de inte betalar. Flickor kontaktar oss och berättar […]
I Ecpats stödlinje Ditt Ecpat möter vi många barn och unga som hängts ut på exposekonton – konton på sociala medier som sprider sexuellt kränkande foton och filmer. Genom Ditt Ecpat kan vi ge stöd och i många fall även hjälpa till att ta ner bilderna som sprids. Hjälp oss sprida kunskapen! Beställ våra affischer […]
Både Ecpats undersökningar och tidigare forskning visar att barn med funktionsnedsättning i större utsträckning än andra barn riskerar att utsättas, och även att utsätta andra, för sexuella övergrepp. Att prata om sex, samtycke och gränser på ett sätt som passar barnen är viktigt, liksom att ge dem verktyg för hur de ska agera om något […]