Får jag dela bilder på mitt barn?

Många föräldrar och andra vuxna delar bilder på barn i sociala medier. Oftast är det bilder och filmer som visar familjens vardag, semesterresor eller fritidsaktiviteter, men ibland kan de visa situationer där barnen har uttryck ilska, frustration eller har gjort något som barnen själva tycker är pinsamt och jobbigt. Fenomenet kallas för “sharenting” och innebär att vuxna delar information, bilder, eller filmer på barn i sociala medier. 

Många barn som hör av dig till vår stödverksamhet, Ditt ECPAT, har svårt att veta vilka regler som gäller när de delar bilder på andra i sociala medier. Där kan du som vuxen var en förbild för barnet genom att alltid fråga innan du tar bilden, innan du sparar bilden och innan du delar bilden med andra. Om barnet tidigt får lära sig att det är okej att sätta gränser och att säga nej kan det hjälpa hen att utveckla strategier för sina egna relationer.  

Barns rätt till integritet

När du som förälder eller annan viktig vuxen delar bilder på barn i sociala medier behöver du komma ihåg att de alltid har rätt till sin kropp, integritet och sitt privatliv. Barnkonventionen slår fast att barn har rätt till sin egen integritet och ska bemötas med samma respekt som vuxna. Att sprida uppgifter eller bilder på ett barn kan också i vissa fall anses vara olagligt. De brott som ligger närmast till hands är olaga integritetsintrång, förtal och förolämpning.  

Så kan du tänka om att dela bilder

  • Prata med ditt barn om nätet. Nätet är en viktig del av barnets liv och det är aldrig för tidigt att börja prata med barn om sådant som händer där. Ha återkommande samtal om hur ni som familj ska göra med sociala medier och annat på internet. 
  • Fråga barnet. Fråga alltid barnet om du får lägga upp foton och filmer du tagit och respektera ett nej. Försök inte övertala barnet eller tjata för att få ett ja. En sådan situation kan likna situationer barnet i framtiden kan hamna i med förövare som vill att de går med på att lämna ut bilder och filmer på sig själva. 
  • Tänk efter före. Är barnet väldigt litet är en bra tumregel att bara lägga ut bilder som du hade varit bekväm med att publicera på dig själv. Fundera på om det går att berätta om er härliga dag på stranden utan en avklädd bild på ditt barn. Känner du dig osäker på om ditt barn skulle kunna bli ledset eller känna sig bortgjord av bilden, antingen nu eller i framtiden? Avstå i så fall. 
  • Ditt barn lär sig av hur du gör. Om du lägger ut avklädda, pinsamma eller utlämnande bilder på ditt barn utan att kolla med barnet om det känns okej – hur ska ditt barn förstå att hen inte får göra detsamma med klasskamrater och vänner? Barn kan råka begå brott när de bara härmar hur vuxna gör. 
  • Spread the word. Prata gärna med andra vuxna och barn om att barn har rätt till samma respekt och integritet som vuxna, så att vi tillsammans kan hjälpas åt att göra internet till en trygg plats för alla.  

Relaterade artiklar

Lärarhandledning: Exposekonton

För dig som är lärare, kurator eller annan skolpersonal I samarbete med pedagoger har vi på ECPAT skapat en lärarhandledning för dig som jobbar med barn och unga på högstadiet. Materialets centrala delar utgörs av tre lektionsplaneringar med tillhörande filmer, samt Frågebanken. Det är andra året i rad som ECPAT utformar en lärarhandledning och denna […]

Läs mer

ECPATs kortlek – konversationskort för att samtala med barn och unga

I samarbete med pedagoger har vi på ECPAT skapat ett stödmaterial för dig som arbetar med barn och unga. Genom materialet vill vi dela med oss av vår kunskap om bland annat sexuell exploatering av barn och sexuella övergrepp på nätet. Vår förhoppning är att materialet kan bli ett verktyg för dig som arbetar som […]

Läs mer

Lärarhandledning: Att få sina nakenbilder spridda

Här hittar du som arbetar i skolan en lärarhandledning med information om hur nakenbilder på nätet kan diskuteras med ungdomar. ​Att skicka nakenbilder behöver inte vara ett problem. Det är vanligt att barn och unga utbyter nudes för att flörta och som ett led i ett utforskande av sin sexualitet. Men om bilderna sprids okontrollerat, och mot barnets vilja, kan det vara mycket […]

Läs mer

Lärarhandledning: Är det okej att skicka en bild?

Här hittar du som arbetar i skolan en lärarhandledning med information om delande av nakenbilder. Att skicka nakenbilder behöver inte vara ett problem. Det är vanligt att barn och unga utbyter nudes för att flörta och som ett led i att utforska sin sexualitet. Men om bilderna sprids okontrollerat, och mot barnets vilja, kan det vara […]

Läs mer