Får jag dela bilder på mitt barn?

Många föräldrar och andra vuxna delar bilder på barn i sociala medier. Oftast är det bilder och filmer som visar familjens vardag, semesterresor eller fritidsaktiviteter, men ibland kan de visa situationer där barnen har uttryck ilska, frustration eller har gjort något som barnen själva tycker är pinsamt och jobbigt. Fenomenet kallas för “sharenting” och innebär att vuxna delar information, bilder, eller filmer på barn i sociala medier. 

Många barn som hör av dig till vår stödverksamhet, Ditt ECPAT, har svårt att veta vilka regler som gäller när de delar bilder på andra i sociala medier. Där kan du som vuxen vara en förbild för barnet genom att alltid fråga innan du tar bilden, innan du sparar bilden och innan du delar bilden med andra. Om barnet tidigt får lära sig att det är okej att sätta gränser och att säga nej kan det hjälpa hen att utveckla strategier för sina egna relationer.  

Barns rätt till integritet

När du som förälder eller annan viktig vuxen delar bilder på barn i sociala medier behöver du komma ihåg att de alltid har rätt till sin kropp, integritet och sitt privatliv. Barnkonventionen slår fast att barn har rätt till sin egen integritet och ska bemötas med samma respekt som vuxna. Att sprida uppgifter eller bilder på ett barn kan också i vissa fall anses vara olagligt. De brott som ligger närmast till hands är olaga integritetsintrång, förtal och förolämpning.  

Så kan du tänka om att dela bilder

  • Prata med ditt barn om nätet. Nätet är en viktig del av barnets liv och det är aldrig för tidigt att börja prata med barn om sådant som händer där. Ha återkommande samtal om hur ni som familj ska göra med sociala medier och annat på internet. 
  • Fråga barnet. Fråga alltid barnet om du får lägga upp foton och filmer du tagit och respektera ett nej. Försök inte övertala barnet eller tjata för att få ett ja. En sådan situation kan likna situationer barnet i framtiden kan hamna i med förövare som vill att de går med på att lämna ut bilder och filmer på sig själva. 
  • Tänk efter före. Är barnet väldigt litet är en bra tumregel att bara lägga ut bilder som du hade varit bekväm med att publicera på dig själv. Fundera på om det går att berätta om er härliga dag på stranden utan en avklädd bild på ditt barn. Känner du dig osäker på om ditt barn skulle kunna bli ledset eller känna sig bortgjord av bilden, antingen nu eller i framtiden? Avstå i så fall. 
  • Ditt barn lär sig av hur du gör. Om du lägger ut avklädda, pinsamma eller utlämnande bilder på ditt barn utan att kolla med barnet om det känns okej – hur ska ditt barn förstå att hen inte får göra detsamma med klasskamrater och vänner? Barn kan råka begå brott när de bara härmar hur vuxna gör. 
  • Spread the word. Prata gärna med andra vuxna och barn om att barn har rätt till samma respekt och integritet som vuxna, så att vi tillsammans kan hjälpas åt att göra internet till en trygg plats för alla.  

Relaterade artiklar

När barn pressas på pengar för att nakenbilder inte ska spridas

Att barn och unga pressas på pengar för att deras nakenbilder inte ska spridas på nätet, är något ECPAT uppmärksammat tidigare och som vi nu ser är ett ökande problem. Främst är det pojkar som utsätts för brottet och luras att skicka nakenbilder till en förövare som utger sig för att vara en jämnårig flicka.  […]

Läs mer

Nakenbilder och samtycke – en film för mellanstadiet

Mer än varannan flicka i åldern 10-13 år har fått en oönskad nakenbild skickad till sig och mer än var tredje har blivit hotad att själv skicka nakenbilder. Barns sexuella utsatthet på nätet är stor och många saknar kunskap om vad som är okej och inte. I den här filmen utgår ECPAT från de frågor […]

Läs mer

Sugardejting – när barn och unga får pengar och saker i utbyte mot dejter och sex

Begreppet sugardejting används ofta för att beskriva en relation mellan en äldre person och en yngre person, där den yngre får pengar eller saker för att vara i relationen. Oftast finns krav – uttalat eller outtalat – på sex. Det förekommer att den yngre personen är ett barn. Sugardejting beskrivs ofta som något lyxigt och […]

Läs mer

Om ditt barn har blivit utsatt sexuellt

Många barn och unga som har blivit utsatta sexuellt har svårt att berätta för vuxna om det de varit med om. Ofta känner barnet skuld och skam över det som hänt och tar inte sällan på sig ansvaret över att ha blivit utsatt. Det är också vanligt att oroa sig för hur föräldrarna ska reagera, […]

Läs mer