Material för skolan om sexuell utpressning

I Ecpats stödlinje för barn och unga möter vi många barn som utsatts för sexuell utpressning. Pojkar berättar om hur de övertalats eller lurats att skicka nakenbilder till vad de tror är en jämnårig person. När bilderna är skickade kommer hot om att bilderna ska spridas om de inte betalar. Flickor kontaktar oss och berättar om hur de pressas att skicka fler bilder eller utföra sexuella handlingar för att nakenbilder inte ska spridas.

Många barn upplever att nätet är en arena som vuxna inte förstår. Barn får sällan lära sig om samtycke på nätet och vad som är okej och inte när det kommer till att utforska sin sexualitet på internet. Genom de här materialen kan du som arbetar i skolan lyfta frågor om sex, samtycke och trygghet på nätet och ge dina elever verktyg för att kunna agera och söka hjälp om något händer.

Viktigt när ni arbetar med Ecpats material

Materialet öppnar upp för samtal om sex, samtycke och sexualbrott – både på och utanför nätet. Det kan innebära att elever delar med sig av upplevelser som varit både positiva och negativa. Det kan också leda till att elever berättar om övergrepp de varit med om. Som lärare är det viktigt att veta hur du ska agera om detta skulle ske. Här kan du läsa några tips. Du kan alltid kontakta Ecpat Vuxenstöd för mer råd och hjälp.

Berättelsen om Albin

Den här korta berättelsen handlar om Albin som är 13 år. Han har fått kontakt med en tjej på nätet och känner sig intresserad och nyfiken på henne. Men när hon föreslår att de ska byta nakenbilder blir han osäker på hur han ska göra.

Berättelsen om Albin öppnar upp för samtal om samtycke, sexuellt utforskande och trygghet på nätet. Materialet passar för årskurs 5-8.

Det här materialet innehåller:

  • Berättelsen om Albin
  • Diskussionsfrågor
  • Instruktioner till dig som arbetar i skolan

Ladda ner materialet här

Utpressad på nätet

Den här kortfilmen visar en situation som barn ofta berättar om för oss. En pojke skickar en nakenbild i samtycke, men pressas sedan på pengar för att bilden inte ska spridas.

Filmen öppnar upp för samtal om trygghet på nätet och ger dig möjlighet att ge barnen verktyg för att agera och söka hjälp om något har hänt. Materialet passar för årskurs 8 och 9.

Det här materialet innehåller:

Ladda ner materialet här

Relaterade artiklar

Våld i ungas relationer

Många barn och unga som kontaktar Ditt Ecpat delar erfarenheter av sexuella övergrepp i sina parrelationer. Det rör sig om olika typer av övergrepp, exempelvis hot eller tjat om sex och spridning av nakenbilder. Barnen som hör av sig till oss berättar att de känner sig pressade att göra saker som de inte vill på […]

Läs mer

Affischer om expose och Ditt Ecpat

I Ecpats stödlinje Ditt Ecpat möter vi många barn och unga som hängts ut på exposekonton – konton på sociala medier som sprider sexuellt kränkande foton och filmer. Genom Ditt Ecpat kan vi ge stöd och i många fall även hjälpa till att ta ner bilderna som sprids. Hjälp oss sprida kunskapen! Beställ våra affischer […]

Läs mer

Material för anpassad skola

Både Ecpats undersökningar och tidigare forskning visar att barn med funktionsnedsättning i större utsträckning än andra barn riskerar att utsättas, och även att utsätta andra, för sexuella övergrepp. Att prata om sex, samtycke och gränser på ett sätt som passar barnen är viktigt, liksom att ge dem verktyg för hur de ska agera om något […]

Läs mer

Folder: Ta snacket

Att du som förälder, eller annan viktig vuxen, är engagerad i barns liv både på och utanför nätet, är avgörande för deras trygghet. Men det är inte alltid lätt att veta hur du ska agera och prata utan att kränka barnets integritet och nyfikenhet. Därför har vi i den här foldern samlat information, tips och […]

Läs mer