Får jag dela bilder på mitt barn?

Många föräldrar och andra vuxna delar bilder på barn i sociala medier. Oftast är det bilder och filmer som visar familjens vardag, semesterresor eller fritidsaktiviteter, men ibland kan de visa situationer där barnen har uttryck ilska, frustration eller har gjort något som barnen själva tycker är pinsamt och jobbigt. Fenomenet kallas för “sharenting” och innebär att vuxna delar information, bilder, eller filmer på barn i sociala medier. 

Många barn som hör av dig till vår stödverksamhet, Ditt ECPAT, har svårt att veta vilka regler som gäller när de delar bilder på andra i sociala medier. Där kan du som vuxen vara en förbild för barnet genom att alltid fråga innan du tar bilden, innan du sparar bilden och innan du delar bilden med andra. Om barnet tidigt får lära sig att det är okej att sätta gränser och att säga nej kan det hjälpa hen att utveckla strategier för sina egna relationer.  

Barns rätt till integritet

När du som förälder eller annan viktig vuxen delar bilder på barn i sociala medier behöver du komma ihåg att de alltid har rätt till sin kropp, integritet och sitt privatliv. Barnkonventionen slår fast att barn har rätt till sin egen integritet och ska bemötas med samma respekt som vuxna. Att sprida uppgifter eller bilder på ett barn kan också i vissa fall anses vara olagligt. De brott som ligger närmast till hands är olaga integritetsintrång, förtal och förolämpning.  

Så kan du tänka om att dela bilder

  • Prata med ditt barn om nätet. Nätet är en viktig del av barnets liv och det är aldrig för tidigt att börja prata med barn om sådant som händer där. Ha återkommande samtal om hur ni som familj ska göra med sociala medier och annat på internet. 
  • Fråga barnet. Fråga alltid barnet om du får lägga upp foton och filmer du tagit och respektera ett nej. Försök inte övertala barnet eller tjata för att få ett ja. En sådan situation kan likna situationer barnet i framtiden kan hamna i med förövare som vill att de går med på att lämna ut bilder och filmer på sig själva. 
  • Tänk efter före. Är barnet väldigt litet är en bra tumregel att bara lägga ut bilder som du hade varit bekväm med att publicera på dig själv. Fundera på om det går att berätta om er härliga dag på stranden utan en avklädd bild på ditt barn. Känner du dig osäker på om ditt barn skulle kunna bli ledset eller känna sig bortgjord av bilden, antingen nu eller i framtiden? Avstå i så fall. 
  • Ditt barn lär sig av hur du gör. Om du lägger ut avklädda, pinsamma eller utlämnande bilder på ditt barn utan att kolla med barnet om det känns okej – hur ska ditt barn förstå att hen inte får göra detsamma med klasskamrater och vänner? Barn kan råka begå brott när de bara härmar hur vuxna gör. 
  • Spread the word. Prata gärna med andra vuxna och barn om att barn har rätt till samma respekt och integritet som vuxna, så att vi tillsammans kan hjälpas åt att göra internet till en trygg plats för alla.  

Relaterade artiklar

Våld i ungas relationer

Många barn och unga som kontaktar Ditt Ecpat delar erfarenheter av sexuella övergrepp i sina parrelationer. Det rör sig om olika typer av övergrepp, exempelvis hot eller tjat om sex och spridning av nakenbilder. Barnen som hör av sig till oss berättar att de känner sig pressade att göra saker som de inte vill på […]

Läs mer

Material för skolan om sexuell utpressning

I Ecpats stödlinje för barn och unga möter vi många barn som utsatts för sexuell utpressning. Pojkar berättar om hur de övertalats eller lurats att skicka nakenbilder till vad de tror är en jämnårig person. När bilderna är skickade kommer hot om att bilderna ska spridas om de inte betalar. Flickor kontaktar oss och berättar […]

Läs mer

Affischer om expose och Ditt Ecpat

I Ecpats stödlinje Ditt Ecpat möter vi många barn och unga som hängts ut på exposekonton – konton på sociala medier som sprider sexuellt kränkande foton och filmer. Genom Ditt Ecpat kan vi ge stöd och i många fall även hjälpa till att ta ner bilderna som sprids. Hjälp oss sprida kunskapen! Beställ våra affischer […]

Läs mer

Material för anpassad skola

Både Ecpats undersökningar och tidigare forskning visar att barn med funktionsnedsättning i större utsträckning än andra barn riskerar att utsättas, och även att utsätta andra, för sexuella övergrepp. Att prata om sex, samtycke och gränser på ett sätt som passar barnen är viktigt, liksom att ge dem verktyg för hur de ska agera om något […]

Läs mer