Varför är appen populär bland barn?

• Man kan skicka textmeddelanden, videor, foton och ljudmeddelanden.
• Det går att skicka videosamtal till vänner utan meddelandegränser eller avgifter (via t,ex wifi).
• Det går att skapa gruppchattar (upp till 256 personer)
• Appen känns mindre offentlig och mindre reglerad av föräldrar.

Företaget beskrev sig själva som ett alternativ till SMS i början av 2000-talet. Idag går de också att skicka och ta emot bilder, videor, dokument, geografiska platser och röstsamtal. Första gången appen öppnas måste användaren ange sitt telefonnummer för identifikation. Sedan kan hen ladda upp en profilbild och hitta andra användare via deras telefonnummer. Efter installation kan appen dock flyttas till en annan telefon utan abonnemang, och endast använda wifi.

Whatsapp säger att de använder end-to-end-kryptering, vilket innebär att alla texter, foton eller videor som utbyts mellan användare krypteras. Företaget säger att appen inte lagrar information för att värna om användarnas integritet och säkerhet.

Besök plattformsguiden där vi samlat guider och instruktioner för hur du gör för att ta bort och radera information, foton och videos på olika sociala medier.


Så funkar apparna ditt barn använder

Här har vi samlat några av de vanligaste apparna barn använder och förklarar hur de fungerar och varför de är populära.

Den här sidan är en del av ECPATs stödlinje för föräldrar och andra vuxna och finansieras med stöd av Svenska Postkodlotteriet. Läs mer här.