Vad är TikTok?

Varför är appen populär bland barn?

• Appen ger barn möjlighet att kommunicera och uttrycka sig på ett kreativt och roligt sätt.
• Användaren kan interagera med andra och få följare på sina videoklipp.
• Klipp kan lätt bli virala och få stor spridning.
• Många trender skapas på TikTok som sedan blir snackisar.
• Användaren kan följa sina vänner och kändisar.

Tiktok låter användaren titta på klipp (ofta musikaliska), mima till låtar, filma korta filmer och redigera dem med inbyggda specialeffekter, filter och klistermärken. För att skapa en musikvideo med appen kan användaren välja bakgrundsmusik från en mängd olika genrer och spela in en 15-sekunders video innan den laddas upp för att delas med andra. Vem som helst kan kommentera, gilla, dela eller ladda ner klippet om inte användaren har valt att ha ett privat konto (då ser endast vänner klippen).

Likt många andra appar kan man skicka meddelanden och få följare på TikTok. Men i jämförelse med andra plattformar kan innehåll på Tiktok bli virala fort och få stor spridning. Användare kan bli s k ”Tik Tok kändisar” och ha miljontals följare.

TikTok har ett antal säkerhetsåtgärder så som föräldraguider, föräldrakontroll och ett medlemskap i Teknologikoalitionen som främjar skydd för barn både online och offline.

Besök plattformsguiden där vi samlat guider och instruktioner för hur du gör för att ta bort och radera information, foton och videos på olika sociala medier.


Så funkar apparna ditt barn använder

Här har vi samlat några av de vanligaste apparna barn använder och förklarar hur de fungerar och varför de är populära.

Den här sidan är en del av ECPATs stödlinje för föräldrar och andra vuxna och finansieras med stöd av Svenska Postkodlotteriet. Läs mer här.