Vad är Instagram?

Varför är appen populär bland barn?

• Användaren kan på ett enkelt, roligt och kreativt sätt att kommunicera med vänner, följare och familj.
• Användaren kan följa kändisar och ämnen inom sina intressen.
• Appen möjliggör interaktion genom bilder och filmklipp och därmed nya följare.

Instagram som ägs av Facebook är en populär app som bygger på att dela bilder och videor. Varje gång appen öppnas möts användaren av ett flöde med inlägg från konton hen följer. Instagram har också en ”händelse”- funktion som kallas ”Instagram stories”. Med händelser kan man snabbt skapa kreativa och lekfull bild- eller videoinlägg som är synliga i 24 timmar. I Appen kan användaren också sända livevideo direkt från mobilen. Tittare kan då kommentera eller skicka hjärtan under pågående sändning, synligt för alla som tittar.

Instagram har ett antal säkerhetsåtgärder i appen. Man kan välja att ha en privat profil vilket betyder att nya följare måste godkännas av kontoägaren för att de ska kunna se hens bilder och filmer. De kan alltså även bli nekade. Man kan också styra sina inlägg så att de är synliga för alla ens följare eller bara ”nära vänner”. Instagram har även ett säkerhetscenter, föräldraguider och ett kontaktcenter för nödsituationer. Man kan också anmäla olika former av trakasserier i appen och på företagets hemsida.

Besök plattformsguiden där vi samlat guider och instruktioner för hur du gör för att ta bort och radera information, foton och videos på olika sociala medier.


Så funkar apparna ditt barn använder

Här har vi samlat några av de vanligaste apparna barn använder och förklarar hur de fungerar och varför de är populära.

Den här sidan är en del av ECPATs stödlinje för föräldrar och andra vuxna och finansieras med stöd av Svenska Postkodlotteriet. Läs mer här.